Ilham Tohti, activistul uigur, condamnat la detenție pe viață, a primit Premiul Saharov pentru libertatea de gândire

Fiica lui Ilham Tohti, Jewher Ilham, a acceptat, miercuri, premiul Saharov pentru libertatea de gândire, în numele tatălui său închis.

Foto: https://www.europarl.europa.eu/

Ilham Tohti, un uigur care luptă pentru drepturile minorității musulmane uigure din China, este în închisoare din 2014 pentru acuzații legate de separatism. Prezentând premiul, președintele Parlamentului, David Sassoli, a declarat: „Ilham Tohti, cu activismul său, a reușit să dea glas uigurilor. [...] Lucrează de 20 de ani pentru a promova dialogul și înțelegerea reciprocă între ei și ceilalți chinezi.

„Astăzi ar trebui să fie un moment de bucurie, să sărbătorim libertatea de exprimare. În schimb, este o zi de tristețe. Încă o dată, acest scaun este gol, deoarece în lumea în care trăim, exercitarea libertății noastre de gândire nu înseamnă întotdeauna să fim liberi", a mai adăugat președintele.

„Astăzi, în China nu există libertate pentru uiguri... Nici la școală, nici în public, nici măcar în case private. Tatăl meu, la fel ca majoritatea uigurilor, a fost etichetat un extremist violent, cu o boală care trebuie vindecată și mintea căruia trebuie spălată ... Sub această etichetă falsă de extremism, guvernul a pus un milion de oameni - probabil mai mult - în „lagăre de concentrare” în care uigurii sunt nevoiți să renunțe la religia, limba și cultura lor, unde oamenii sunt torturați și unii au murit. "

Ilham Tohti este un susținător al dialogului și un avocat pentru implementarea legilor privind autonomia regională în China. În 2014, în urma unui proces, el a fost condamnat la închisoare pe viață pentru acuzații legate de separatism. În ciuda acestui fapt, el rămâne o voce a moderației și a reconcilierii.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, numit în onoarea fizicianului sovietic și disidentului politic Andrei Saharov, a fost acordat anual din 1988 persoanelor și organizațiilor care apără drepturile omului și libertățile fundamentale.

Anul trecut, premiul a fost acordat cineastului ucrainean Oleg Sențov, care a acceptat premiul personal în noiembrie 2019, după eliberarea sa din închisoare.


Pub