Dreptate pentru familiile minerilor decedați în cariera din Pașcani. Trei persoane, condamnate la închisoare

Trei factori de decizie ai Cooperativei de Producţie „Orizont Extragere” din Paşcani-Criuleni au fost condamnați la închisoare, în cazul celor trei mineri care au decedat în anul 2017, după ce un mal de piatră s-a prăbușit peste ei.

Foto: dse

Procurorii de la Criuleni au obținut în instanța de judecată condamnarea la ispășirea pedepsei cu închisoarea, pentru un termen de 4 ani, pe șeful de sector și pe maistrul cooperativei. De asemenea, judecătorii l-au condamnat pe Președintele cooperativei, în vârstă de 75 de ani, la pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de 3 ani.

Potrivit procurorilor, cele trei persoane condamnate au admis încălcarea regulilor de securitate la efectuarea exploatărilor miniere și a lucrărilor de construcţie miniere, ceea ce a dus la decesul a trei muncitori.

Maistrul, locuitor al orașului Cricova, cu vârsta de 43 de ani, nu și-a îndeplinit obligația de verificare corespunzătoare a locurilor de muncă, nu a avut grijă ca tavanul acelui sector al locului de muncă să fie consolidat potrivit normelor, dar nici nu a oprit lucrările (deși trebuia să cunoască riscurile), astfel încât să fie evitată tragedia.

Șeful de sector, locuitor al orașului Cricova, cu vârsta de 65 de ani, a ignorat cadrul regulatoriu relevant, în speță ordinul Ministerului Economiei din 29 decembrie 2010 și a pus în sarcina muncitorilor vizați efectuarea lucrărilor în locuri în care erau abateri de la cerințele de securitate.

Pe lângă acestea, responsabilii vizați nu au asigurat instruirea corespunzătoare a muncitorilor privind exploatarea minieră, dar nici nu au instituit un registru de evidență al intrărilor și ieșirilor. Astfel, deși ziua de muncă se termina la ora 14.30, conducătorii au depistat tragedia abia după ora 18, după ce soțiile muncitorilor au dat alarma.

Mai mult decât atât, registrul ar fi putut salva viața a cel puțin unuia dintre muncitorii prinși de rocile din tavan. Când a fost depistat de Președintele cooperativei, acesta încă era în viață, dar a decedat în drum spre spital.

Prin urmare, președintele cooperativei, deși nu a avut atribuții directe de gestionare a muncii victimelor – acesta a fost găsit vinovat de instanța de judecată de gestionarea ineficientă a cooperativei. Mai exact, acesta a ignorat prevederi regulatorii directe privind exploatarea minieră, a desconsiderat cerințele muncitorilor care organizaseră o grevă de câteva zile în 2017, dar și recomandările sindicatelor în construcții care i-au fost adresate.

La pronunțarea sentinței, instanța de judecată a luat în considerare măsura în care fiecare dintre cei găsiți vinovați au avut implicare directă în producerea tragediei, dar și faptul că aceștia și-au onorat anticipat o parte din obligațiile financiare legale față de familiile decedaților, fiecare din ele având câte doi copii minori.

Persoanele condamnate au fost obligate, de asemenea, să achite suma de peste 11.500 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Sentința, însă, este cu drept de atac timp de 15 zile.

UNIMEDIA amintește că la data de 20 noiembrie, 2017, trei bărbaţi au murit după ce un mal de piatră s-a prăbușit într-o carieră din satul Paşcani, raionul Criuleni.

Ulterior la Guvern a fost creată o celulă de criză, unde premierul a dispus să se efectueze controale la toate minele din țară.


Pub