Image-Description
Voronin, „profund jignit” de declarațiile ambasadorului ucrainean de la București pe tema așa-zisei „limbi moldovenești”
Politic 18 decembrie 2019, 14:58 | 4774

Liderul comuniștilor moldoveni, fostul președinte Vladimir Voronin, se declară „profund hignit” de declarațiile ambasadorului ucrainean Oleksandr Bankov, care a declarat, într-un interviu pentru presa de la București că „cei din România și Moldova vorbesc o singură limbă” - limba română, iar sintagma „limba moldovenească” este moștenită din perioada sovietică.

Voronin s-a adresat președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, afirmând că „sarcina oricărui ambasador este să promoveze interesele propriului stat, dar nu să promoveze teorii dubioase şi să aprofundeze problemele ţărilor străine”, noteazp InfoPrut.ro

„Poate că, după ce a stat pe teritoriul României, dumnealui a început să-i încurce Bucovina de Nord ucraineană sau Basarabia de Sud ucraineană? Domnul ambasador, în calitate de diplomat care lucrează într-un stat vecin al Moldovei, ar trebui să ştie că Constituţia Republicii Moldova stipulează statutul limbii de stat a ţării mele pentru limba moldovenească. În Moldova sunt mulţi politicieni care împărtăşesc poziţia domnului Bankov. Dar niciunul dintre ei nu a îndrăznit să se apuce de schimbarea Constituţiei în partea ce ţine de denumirea limbii oficiale a RM. Şi acest lucru nu s-a întâmplat dintr-un singur motiv: în ciuda propagandei româneşti de 30 de ani, nu mai puţin intensă ca în Bucovina de Nord a statului suveran ucrainean, majoritatea covârşitoare a populației Moldovei (mai mult de 76%) consideră limba moldovenească drept limba lor maternă”, afirmă liderul PCRM.

El mai spune că „regulile şi practicile internaţionale stabilesc o singură abordare a identităţii naţionale şi lingvistice – autoidentificarea naţiunii; şi nici lingviştii, nici politicienii, nici istoricii, nici scriitorii, nici diplomaţii străini nu pot şi nu au dreptul să dea „instrucţiuni valoroase” în chestiunile de identitate a sa”.

„Ambasadorul Ucrainei în România, prin declaraţia sa nerezonabilă, a umilit în acelaşi timp sute de mii de cetăţeni ucraineni care se consideră moldoveni, iar limba moldovenească drept limba maternă, numindu-i „românofoni”, deşi ei, desigur, ştiu mai bine. În ceea ce priveşte „moştenirea sovietică”, care cică „împiedică” moldovenii să devină români şi să vorbească limba română, dar nu moldovenească, se pare că domnului Bankov şi nu numai lui i-ar fi neplăcut dacă cineva dinte diplomaţi străini ar începe dintr-odată să numească frumoasa limbă ucraineană drept „malorusească”, a mai menționat Voronin.

Liderul Partidului Comuniștilor şi-a exprimat convingerea că „asemenea declaraţii nu sunt demne de serviciul diplomatic al Ucrainei şi nu corespund poziţiei oficiale a conducerii ţării”, potrivit sursei citate.

InfoPrut.ro reamintiște că, urmare inclusiv a declarațiilor Ambasadorului Ucrainei la București Oleksandr Bankov privind inexistența limbii „moldovenești”, mediul asociativ românesc și colectivele pedagocice ale câtorva școli din regiunea Odesa au solicitat conducerii Ucrainei revenirea la denumirea „limba română” pentru școlile sau clasele cu predare în limba „moldovenească” din Sudul Basarabiei.

Reprezentanții mediului asociativ românesc din sudul Basarabiei au solicitat într-o scrisoare deschisă Președintelui, Premierului și ministrului ucrainean de Externe să nu permită trecerea școlilor cu predare „în limba moldovenească” din anul 2020 la procesul de învățământ în limba ucraineană. Este solicitată demararea de urgență a procedurii de unificare a celor două programe școlare existente pentru școlile cu limba română de predare și, respectiv, pentru cele cu limba de predare „moldovenească”, prin renunțarea la glotonimul „limbă moldovenească” în școlile din regiunea Odesa.

Opinia ta contează. Comentează!