Ştiri

Sursa imaginii: tv8.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

18 Dec. 2019 / 09:06

Moldova a exportat mărfuri cu 3,4% mai mult faţă de anul trecut

În primele zece luni ale anului, Republica Moldova a exportat mărfuri în valoare de peste două miliarde de dolari, mai mult cu 3,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică (BNS), Uniunea Europeană (UE) rămâne principalul partener economic, relatează Mesager.

Peste 65 la sută din totalul de exporturi au mers în ţările UE. Totuşi, valoarea mărfurilor spre piaţa europeană a scăzut cu patru puncte procentuale comparativ cu perioada similară a anului trecut.

În acelaşi timp, s-au majorat exporturile de mărfuri în Turcia, Elveţia, Federaţia Rusă şi Germania, în timp ce în Italia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Franţa, Serbia, Emiratele Arabe Unite, valoarea acestora a scăzut.

În ianuarie-octombrie 2019, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2018, au crescut exporturile de maşini şi aparate electrice, cereale, seminţe şi fructe oleaginoase. S-au micşorat exporturile de îmbrăcăminte şi accesorii, mobilă, zahăr şi miere.

Totodată, importurile de mărfuri au crescut cu 1,7 la sută comparativ cu 2018 şi au constituit 4,8 miliarde dolari. Aproape 50 la sută din totalul importurilor s-a făcut din ţările UE, cu 0,6% mai mult faţă de 2018. Din ţările CSI au venit 24 % în total importuri, cu 0,5% mai mult, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018. Cele mai multe mărfuri au fost importate din Turcia, Republica Cehă, Italia, Vietnam, Franţa şi Belarus.

Potrivit BNS, au sporit importurile de produse medicinale şi farmaceutice, vehicule rutiere, gaz şi produse industriale obţinute din gaz. În acelaşi timp, au scăzut importurile de petrol, produse petroliere, fire, ţesături şi articole textile, dar şi maşini.

Comentarii