01:04:41 29.03.2024
Stiri

R. Moldova, fără industrie, dar cu o pondere a emisiilor de gaze cu efect de seră mai mare de TREI ori decât în statele dezvoltate: Unde este problema și cum poate fi rezolvată

Social 18.12.2019 10:36 Vizualizări1221 Autor: Ziarul National
R. Moldova, fără industrie, dar cu o pondere a emisiilor de gaze cu efect de seră mai mare de TREI ori decât în statele dezvoltate: Unde este problema și cum poate fi rezolvată


Ponderea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din sectorul gestionării deșeurilor este de circa 3-4% la nivel global, inclusiv în statele cu industrii puternice, în timp ce în R. Moldova, unde industria aproape că lipsește, acest indice este de trei ori mai mare.

Specialiștii atrag atenția că, în Republica Moldova, sectorul deșeurilor este responsabil de circa 12,5% din emisiile totale naționale de gaze cu efect de seră. Ponderea relativ mare a acestora în structura emisiilor naționale este cauzată de managementul inadecvat al rampelor de depozitare autorizate, numărul mare al gunoiștilor neautorizate, ponderea redusă a colectării separate și sortării deșeurilor, reciclării insuficiente a deșeurilor generate etc.

Pentru a îmbunătăți serviciile de gestionare a deșeurilor solide în republica noastră, Banca Europeană pentru Investiții va oferi un împrumut de 100 de milioane de euro R. Moldova. Totodată, programul de investiții în domeniul managementului deșeurilor este estimat la 200 de milioane de euro, iar finanțarea acestuia ar putea veni de la BEI, BERD, UE și Guvernul R. Moldova.

Gestionarea durabilă a deșeurilor nu contribuie doar la atenuarea emisiilor de gaze cu efect de seră, ci și la adaptarea privind schimbările climatice. Întrucât deșeurile necolectate ajung cel mai adesea în sistemele de drenaj și, prin urmare, contribuie la creșterea inundațiilor în zonele urbane din țările în curs de dezvoltare, sistemele îmbunătățite de colectare, tratare și eliminare pot reduce efectele negative ale evenimentelor meteorologice extreme, au constatat experții care au participat recent, la Chișinău, la un seminar organizat de proiectul EU4Climate, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Promovarea economiei circulare ce utilizează eficient resursele, ecodesign-ului, circularității în loc de reciclare, inovațiilor și investițiilor în acest sector, alături de creșterea conștientizării consumatorilor ar putea contribui la reducerea emisiilor globale de gaze cu efect de seră cu până la 40%.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md