Linkuri accesibilitate

Un oficial de la Berlin spune că Germania deocamdată nu are încredere deplină că guvernul Chicu e decis să continue reformele din justiţie


Dirk Wiese, la Minsk. 1 noiembrie 2018
Dirk Wiese, la Minsk. 1 noiembrie 2018

Un responsabil de relația cu Rusia, Asia Centrală şi statele Parteneriatului Estic din Bundestagul german (camera inferioară a parlamentului), Dirk Wiese, care se află în aceste zile la Chişinău, a profitat de o dezbatere despre integrarea europeană a R. Moldova organizată de Fundația germană Friedrich Ebert pentru a reafirma importanța reformării justiției, dar şi pentru a sublinia că Germania deocamdată nu are încredere deplină că noul guvern de la Chişinău este decis să continue aceste reforme.

Odată cu schimbarea politică din iunie, a spus demnitarul german, „am văzut la Chişinău un guvern determinat să lupte cu corupția şi să reformeze justiţia”. „Era bine cunoscut că forţele politice ajunse la guvernare nu împărtășesc aceleași viziuni. Dar prăbușirea guvernului a venit mai devreme decât ne-am aşteptat”, a spus Dirk Wiese şi a continuat: „Noul guvern ne-a asigurat că va continua reformele. Noi ne vom uita cu atenție la faptele lui, nu la ceea ce se spune”, a mai spus reprezentantul Bundestagului german în dezbaterea de la Chişinău cu participarea societăţii civile.

După discursul demnitarului, şi ambasadoarea Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Angela Ganninger, a afirmat că „guvernul precedent avea voinţa necesară pentru a reforma instituţiile de justiţie” şi că acţiunile actualului guvern nu sunt deocamdată suficient de convingătoare că această determinare va continua. „Deocamdată suntem în expectativă”, a mai spus diplomata.

Anterior, şi România a calificat recenta debarcare a guvernului Maiei Sandu de către Partidul Socialiștilor drept „contrară intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor săi” și a anunțat „reorientarea” asistenței financiare pentru Chișinău.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG