Fracțiunea PAS din CMC a declarat că grădinițele din Chișinău și suburbii se vor alege cu mai puțini bani în 2020

pas cmc

Fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău a organizat o conferință de presă unde a tras alarma asupra problemei majore de conținut și procedură la adoptarea bugetului municipal pentru 2020. Potrivit consilierilor PAS, bugetul se vrea adoptat în grabă maximă fără cele mai elementare consultări publice, iar alocările pentru grădinițe și suburbii au fost reduse.

„Echipa din fruntea Primăriei se grăbește cu orice preț să-l aprobe cât mai repede și pentru ședința de mâine a CMC-ului este inclusă în ordinea de zi aprobarea în primă lectură. Acest document fundamental pentru asigurarea unei dezvoltări sănătoase a municipiului a fost elaborat în pripă cu o mulțime de încălcări de procedură și conține o numeroase lacune prin care banii pot fi utilizați netransparent”, a declarat Vasile Grădinaru, președintele fracțiunii.

Mai mult, aceștia spun că modul în care a fost luată decizia de includere a subiectului bugetului în ordinea de zi este suspect: „Acest lucru a fost făcut ad-hoc, pe parcursul zilei de 17 decembrie, fără o consultare prealabilă Biroului Permanent al CMC.”

În viziunea fracțiunii PAS din CMC, proiectul bugetului în forma actuală are două mari probleme: una de procedură și a doua de conținut.

Printre problemele de procedură se numără: nerespectarea termenului de 15 zile pentru procedura de consultări, proiectul bugetului nu are avizul Comisiei Economie, Buget și Finanțe, aviz de altfel obligatoriu etc.

De asemenea, cei din PAS au menționat cele mai mari probleme de conținut și alocarea banilor:

„Sumele alocate pentru suburbii sunt cu 26 de milioane de lei mai puțin ca anul trecut. Bugetul alocat pentru reparația instituțiilor de învățământ timpuriu a fost diminuat cu 4 milioane de lei. În același timp, calculele prealabile a consilierilor din PAS arată că valoarea fondurilor cu risc sporit de utilizare netransparentă după aprobarea bugetului se ridică la 165 de milioane de lei. Valoare reală poate fi și mai mare.”

Prin urmare, Fracțiunea PAS a solicitat excluderea de pe ordinea de zi a ședinței CMC din 19 decembrie 2019 a chestiunii privind aprobarea bugetului pentru anul 2020 în primă lectură.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente