(foto) eTwinning, platforma care șterge hotare, unește oameni și creează valori. Jurnalul celei mai frumoase călătorii educaționale pentru școlile din toată Europa

Foto_1

eTwinning – programul educațional al Uniunii Europene, dedicat învățătorilor și profesorilor preuniversitari, implicit discipolilor acestora – a șters hotarele statelor europene. A adunat laolaltă elevi, profesori, directori și bibliotecari din peste 200 de mii de școli, indiferent dacă vin din țări membre ale UE sau ba, sau chiar din afara Europei. I-a așezat în fața telefoanelor mobile și a calculatoarelor, la aceeași oră, în pofida fusului orar de multe ori diferit. I-a învățat să creeze aproape 100 de mii de proiecte în echipă și, mai ales, să lucreze în echipă. I-a convins să vorbească despre cultură, tradiții și valori, despre democrație și protecția mediului, despre patrimoniul comun și visul lor european în limba pe care pot ei mai bine să o înțeleagă. La sfârșit, le-a explicat că limitele sunt doar în mintea noastră.

# Drumul spre eTwinning din Moldova a trecut prin Coreea de Sud

Mariana Ciur a aflat despre Programul eTwinning pe final de 2016. Se întâmpla exact la patru ani de când eTwinning ajunsese în Republica Moldova și la zece ani de când Mariana lucra ca profesoară de informatică la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Anenii Noi. În acel an, în cadrul unui concurs, ea a fost selectată, împreună cu alți profesori de informatică din toată republica, pentru o instruire în Coreea de Sud.

Acolo, la capătul lumii, tânăra profesoară de la Anenii Noi a aflat, de la alți colegi, că există o platformă de comunicare online, disponibilă în 28 de limbi, care adună live profesori și elevi din toate statele europene și le dă posibilitatea să-și împărtășească experiența și să vadă asemănările și deosebirile dintre atâte sisteme de învățământ.

Mariana, care lucra din 2008 și ca specialistă principală în domeniul tehnologiilor informaționale la Direcția educație din raionul Anenii Noi, care la viața ei crease softuri educaționale și care completa sistematic o bază de date cu reușitele elevilor și ale școlilor într-o platformă online deschisă – respectiv avea drept scop eliminarea birocrației –, și-a zis că vrea să participe și ea și să inițieze proiecte și pe linia TIC.

Foto_1_a

# Prima experiență: „Suntem ceea ce mâncăm”

Imediat după ce s-a întors din Coreea de Sud, Mariana s-a înregistrat pe platforma eTwinning. La scurt timp, au urmat trei zile de instruire în Polonia, pentru ea și alți profesori începători. Acolo, Mariana a învățat să formeze echipă cu elevii, să propună o idee de proiect demnă de interes și pentru alte țări și să lucreze asupra ei. Tot în Polonia a trebuit să comunice în engleză. Mariana, care din clasa a II-a învățase franceza, a simțit că se cam bâlbâie. Așa că, primul lucru pe care l-a făcut când s-a văzut acasă, a fost să se înscrie la cursuri de engleză, pe care le frecventa de două ori pe săptămână.

La liceu a revenit cu un proiect gata elaborat: „Suntem ceea ce mâncăm”. Pentru început, a făcut echipă cu vreo șase elevi, urmând să mai coopteze participanți din alte state. Au realizat câteva videouri de prezentare a orașului natal și a liceului în care învățau. Pentru că, încet-încet, la proiect s-au alăturat și elevi din alte țări, au povestit despre zeamă, mămăligă, sarmale și alte bucate pe care moldovenii le gătesc cu mare drag, mai ales când vor să-și impresioneze musafirii. Apoi, au ascultat despre renumitul ceai turcesc, care poate fi băut de zece ori pe zi, despre kebab și baclava și despre pepenele roșu care îi aduce Turciei titlul de al doilea cel mai mare producător din lume, după China, al acestei pomușoare gigantice. Au mai aflat că Moș Nicolae provine din Turcia, este vorba despre Sfântul Nicolae din Mira, născut în secolul IV și care a fost un episcop creștin ce oferea cadouri oamenilor nevoiași. Au mai ascultat cu plăcere despre plăcinta albaneză, numită burek și despre celebra pizza din Italia.

Harta_eTwinningnopng

# De pe „planete” diferite, într-un singur sistem european

Mariana învăța engleza, preda informatica și își dorea neapărat să obțină un certificat de calitate pentru proiect. La lecțiile de informatică le povestea entuziasmată elevilor săi despre programul internațional în care se implica tot mai mult și despre șansa de a cunoaște elevi și profesori din diverse țări, astfel motivându-i și pe ei să i se alăture.

În 2018, în primăvară, au aderat la proiectul „NovaTerra”, dedicat zilei de 12 aprilie 1961 și primului zbor al omului în cosmos. Proiectul le oferea elevilor și profesorilor posibilitatea de a „naviga” în spațiu, de a cerceta planetele, de a crea nave cosmice din materiale reciclabile și de a zbura de pe un astru pe altul pentru a-și împărtăși cunoștințele despre Sistemul Solar. Astfel, s-au adunat online echipe din Republica Moldova, Turcia și Azerbaidjan. Echipa Marianei reprezenta planeta Neptun. Rezultatele au fost postate prin imagini, desene, videoclipuri pe platforma eTwinning.

Au creat o rachetă din cutii de metal reciclabile și au „zburat” ducând informații utile spre celelalte planete. Proiectul i-a adus Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Anenii Noi certificatul de „Școală eTwinning”, ceea ce reprezintă recunoașterea reușitei personale a profesorilor și o confirmare a calității obținută de toată echipa.

Foto_5

Foto_6

# Așa se vede democrația

Și pentru că cei cu care pornise la drum în aventura e-Twinning absolviseră și își luaseră zborul prin lume, în septembrie 2018, Mariana Ciur a creat o nouă echipă, cu Gabriela Rău, Dumitru Bîzga, Stanislav Pădureț și Adrian Vicol, pe atunci elevi în clasa a XI-a. Împreună, au lansat un proiect cu două școli din Turcia și Albania. La prima interacțiune, colegii din Albania le-au expediat, pe o coală mare de hârtie, un arbore, iar fiecare echipă urma să scrie pe ramurile lui ce este toleranța. Cei din Aneni au desenat un porumbel și două mâini, simbol al libertății. Apoi au expediat arborele în Turcia. Erau curioși să vadă cum tratează același termen elevii din alt colț al lumii.

„Ne era interesant să aflăm cum vor reprezenta toleranța semenii noștri din alte țări. Căci ei erau în clasele a VI-VIII-a, iar noi eram cei mai mari. Copiii din Albania sunt mult mai dezvoltați și la o vârstă mai mică gândesc la fel ca noi”, spune Dumitru.

După concursul cu arborele a urmat o conferință video la tema democrației. Adrian a desenat un poster promovând valorile democrației, iar alți doi colegi au vorbit despre libertate. De Crăciun, echipele au confecționat felicitări pentru școlile-partenere.

# Trecând peste barierele lingvistice și fusul orar

Una dintre cele mai mari provocări pentru echipa de la Anenii Noi a fost să discute cu Albania și Turcia în același timp, asta pentru că cei din Albania aveau acces limitat la internet, doar între orele 15.00 și 16.00, iar deseori se întâmpla ca elevii să aibă alte activități exact în acea porțiune de timp. Plus că intervenea și diferența de fus orar. Din această cauză au comunicat live doar de vreo trei ori timp de un an. În schimb, discuțiile din chatul de pe Facebook și de pe pagina eTwinning au fost permanente, iar pozele de la evenimente erau un „must” despre care trebuia să știe toată lumea.

Cert este că echipa eTwinning de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” devenea tot mai cunoscută printre membrii acestei comunități. Astfel, o profesoară din Albania a ținut să le spună că este uimită de tabla interactivă din sala de informatică în care își desfășura cursurile Mariana, dar și de faptul că fiecare al doilea elev are smartphone și acces la internet, ceea ce înseamnă dotare tehnologică avansată. Colegii din Turcia, la rândul lor, au rămas impresionați de legenda mărțișorului – tradiție care, în diverse forme, se regăsește în țările din Balcani, în România și în Republica Moldova.

Infograficnopng

Pe final de 2018 prin rețeaua eTwinning, Mariana a fost contactată de o colegă de la Liceul „Mihai Eminescu” din Arad care a invitat-o, împreună cu un grup de elevi, la un concurs desfășurat în România pe 15 ianuarie 2019, de ziua lui Mihai Eminescu. Elevii mai mici, având în față câteva versuri scrise pe tablă, au realizat desene, iar cei mai mari au scris un eseu. „Am revenit de la Arad cu medalia pentru locul I”, își amintește Mariana, iar la 21 noiembrie 2019, între cele două școli care poartă numele poetului – una din Arad și una din Anenii Noi – a fost semnat un acord de colaborare.

Au urmat multe alte idei discutate cu profesori și elevi din Turcia, Albania sau Italia. În septembrie 2019, au aderat la proiectul „Știința”, iar în luna octombrie au vorbit despre fostul președinte al Academiei de Științe din Moldova, Gheorghe Duca.

# „Succesul vine atunci când știi a lucra”

Povestea Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Anenii Noi este doar una dintre zecile de istorii de succes scrise în cadrul eTwinning de către dascălii din Republica Moldova și discipolii lor. Din anul 2013, când a fost lansată eTwinning Plus (extensia pentru statele Parteneriatului Estic), în program au participat peste 200 de instituții de învățământ preuniversitar din țara noastră și peste 400 de profesori, iar circa 1 500 de cadre didactice sunt membre ale grupurilor tematice eTwinning. Grație acestei inedite platforme virtuale a școlilor din Europa, ei au creat ori s-au implicat în peste 1 300 de proiecte, contribuind la edificarea unui spațiu educațional comun, iar rețeta reușitei a fost, de fiecare dată, sinergia dintre profesori și elevi, curajul și entuziasmul lor.

Astăzi, la nivel global, din rețeaua eTwinning fac parte peste 200 de mii de cadre didactice și peste 100 de mii de școli din 44 de țări membre ale UE și din Parteneriatul Estic, din Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Printre aceste sute de mii de școli și echipe de elevi temerari se numără și Mariana Ciur cu discipolii ei de la Anenii Noi.

Mariana predă în continuare, de două ori pe săptămână, informatica la liceu; cinci zile monitorizează activitatea profesorilor de informatică din toate școlile din raion și completează baza de date conținând reușitele elevilor, iar șapte zile din șapte își împărtășește experiența, provocările și visele în cea mai mare comunitate a școlilor din Europa – eTwinning. „Am obținut abilitatea de a vorbi în engleză, de a-i asculta pe alții și de a lucra în echipă. Căci succesul vine atunci când știi a lucra”, spune ea.

Foto_2

# Între timp, elevii ei își fac planuri de viitor

# Am înțeles că nu-i așa de greu de plecat din Moldova, râde Dumitru.

# E ușor să te adaptezi în alte țări, căci tradițiile or fi diferite, dar valorile sunt cam aceleași, este convins Adrian.

# Din călătoriile în Turcia eu n-am aflat atât de multe lucruri câte am ajuns să cunosc prin eTwinning, căci noi vedem doar locurile pentru turiști, nu stăm să căutăm dincolo de aparențe, spune Stanislav.

# Este o mare diferență între ceea ce vedem noi la televizor sau pe internet și ceea ce este în realitate. De exemplu, o cină în familie în Turcia sau o lecție, intervine Gabriela.

# Acolo profesorii nu se consideră superiori, ci sunt prieteni de o vârstă mai înaintată și cu o experiență mai mare. Observam din conferințele live că profesorii erau calmi și îi ajutau. Nu-i educă, dar îi învață, precizează Adrian.

Adrian vrea să învețe retorică în Marea Britanie. Dumitru își îmbunătățește nivelul de germană pentru a merge la Facultatea de programare din München, Germania. Stanislav este convins că va rămâne acasă și va studia contabilitatea la ASEM. Gabriela stă la intersecția dintre relații economice și antreprenoriat, undeva între Elveția, România și Republica Moldova.

eTwinning i-a învățat că, atât timp cât două state au aceleași valori, ele nu mai pot fi două state străine, iar studiile într-o altă țară pot fi o provocare frumoasă, pe care își doresc cu tot dinadinsul s-o încerce.

Autoare: Liliana Botnariuc

Acest articol este produs în cadrul Campaniei de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri!”, implementată de Proiectul UE „Comunicare strategică și suport pentru mass-media”. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunea UE. Detalii găsiți AICI!

fgd

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente