Membru al Bundestagului german: „Reforma justiției și combaterea corupției sunt indispensabile pentru R.Moldova”

Irina Odobescu
18/12/2019

„Bundestagul german își dorește mai multă vizibilitate în procesul de realizare a reformelor de către autoritățile de la Chișinău în domenii precum justiția, combaterea corupției, administrația publică, politici ce vizează tânăra generație. Pentru ca Germania să susțină în continuare Republica Moldova este important ca statul de drept și supremația legii să fie simțite de către cetățenii moldoveni". Declarațiile au fost făcute, miercuri, de Dirk Wiese, politician german în cadrul unui eveniment public, la Chișinău.

„Schimbarea Guvernului din iunie a însemnat un imbold pentru reformele politice și sociale. Guvernul a fost compromis de două partide, care nu împărtășesc credințe comune. În acel moment era important ca să se găsească soluții pentru a asigura stabilitatea politică. Totuși, noi mizăm pe continuarea dialogului și încurajăm Moldova în implementarea reformelor. Promisiunile sunt bune, dar noi vom vedea nu doar ceea ce este scris, dar și  ce va fi implementat pentru cetățenii Republicii Moldova”, a declarat Dirk Wiese, membru al Bundestagului german, coordonator privind cooperarea inter-societală cu Rusia, Asia Centrală și statele Parteneriatului Estic din partea Guvernului federal.

Politicianul german a mai punctat că integrarea europeană a Republici Moldova va fi în continuare susținută de autoritățile de la Berlin. În plus, necesitatea reformelor de la Chișinău este indispensabilă, potrivit lui Dirk Wiese, nu pentru a satisface unele standarde, ci pentru o viață mai bună a cetățenilor Republicii Moldova.

La rândul său, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza a menționat că „reforma justiției este crucială pentru dezvoltarea țării. R.Moldova este mai aproape de Uniunea Europeană, în special economic. Noi trebuie să fim ambițioși, dar să rămânem pragmatici și realiști când e vorba de viitorul țării", a spus Groza.

Participanții la eveniment au ținut să precizeze că separarea puterilor în stat nu este vizibilă la Chișinău, iar Curtea Supremă de Justiție a fost reformată de 3 ori și în prezent se mai dorește o reformare ca CSJ să fie compusă din 17 judecători. O altă problemă ar fi legată de clasa politică care nu înțelege foarte clar ce înseamnă independența judecătorească. „Ca avocat, am experiență în domeniul justiției, dar în acest caz, Consiliul Europei s-ar putea pronunța asupra constituționalității acestor decizii", a declarat unul dintre participanți.

În cadrul evenimentului public „Integrarea europeană a Republicii Moldova și actualul context politic: o viziune germană” au fost discutate lacunele informării cetățenilor ce țin de investițiile țărilor europene și necesitatea reformării administrației publice centrale și locale.

Irina Odobescu
18/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii