‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriGuvernul Chicu a permis din nou vânătoarea în Pădurea Domnească

Guvernul Chicu a permis din nou vânătoarea în Pădurea Domnească

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În cinci rezervații naturale – Pădurea Domnească, Plaiul Fagului, Codri, Hârbovăț și Prutul de Jos – va fi permisă vânătoarea a peste o sută de mistreți, vulpi și șacali. Decizia a fost luată la ședința Guvernului Chicu. În timp ce oficialii spun că au permis vânătoarea pentru a preîntâmpina răspândirea pestei porcine africane și a rabiei, fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, este convins că măsura a fost adoptată pentru a permite, din nou, vânătoarea „de elită”.

Pe de altă parte, Guvernul își motivează decizia prin împiedicarea răspândirii pestei porcine africane (PPA) și a altor boli.

„Scopul principal este prevenirea răspândirii PPA prin intermediul mistreţilor şi ulterioară transmitere a acestei boli, reducerii riscului de migrare a mistreţului în zonele infectate cu PPA, evitării contaminării culturilor agricole şi neadmiterii prejudicierii agricultorilor, precum şi apariţiei efectelor negative social-economice la producătorii din alte domenii conexe. Menţinerea/diminuarea populaţiei de mistreţ până la limita optimă, presupune un mistreţ la 2 km2 suprafaţă de habitat. Conform studiilor/cercetărilor efectuate de către Institutul de Zoologie al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, extragerea mistreţului în ariile naturale protejate este recomandată în situaţie când efectivul este supra optimal ”, argumentează Ministerul Mediului.

Potrivit calculelor actuale ale ministerului, în unele dintre aceste rezervații sunt 17 mistreți la un hectar.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›