image
Sursa foto: foto simbol

Studiu: Apele costiere din California se acidifică într-un ritm alarmant

Apele din apropierea zonelor de coastă californiene se acidifică de două ori mai rapid decât media la nivel global, conform unui nou studiu publicat luni în jurnalul Nature Geoscience, citat de agenţia Xinhua.

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de ştiinţă din cadrul Administraţiei Naţionale a Oceanelor şi Atmosferei (NOAA) din Statele Unite au examinat aproape 2.000 de cochilii calcaroase de la creaturi microscopice din ordinul foraminifer pentru a analiza modul în care structura acestora s-a modificat de-a lungul unui secol.

În fiecare zi, cochiliile acestor organisme decedate ajung pe fundul oceanului şi sunt în cele din urmă acoperite cu sedimente. Straturile de sedimente care conţin cochilii alcătuiesc astfel o bază de date verticală ce relevă schimbările petrecute de-a lungul timpului.

''Prin măsurarea grosimii scoicilor putem realiza o estimare foarte precisă a nivelului de aciditate al oceanului când foraminiferele erau în viaţă'', a declarat autoarea principală a studiului, Emily Osborne, care a folosit această tehnică nouă pentru a obţine cea mai extinsă bază de date creată până în prezent asupra acidificării oceanelor, prin măsurarea directă a speciilor marine.

Printre depozitele de sedimente analizate de Osborne se aflau şi cochilii care datează din 1895.

Analiza fosilelor a scos de asemenea la iveală un model ciclic neaşteptat - deşi aciditatea apelor s-a amplificat în ultimul timp, cochiliile au relevat schimbări care au avut loc pe parcusul mai multor decenii, atât de intensificare cât şi de reducere a nivelului de aciditate.

Acest model coincide cu Oscilaţia Decadală Pacifică, un ciclu natural de încălzire şi răcire, se specifică în studiu. Emisiile de dioxid de carbon cauzate de om determină acidificarea oceanelor, însă această variaţie naturală joacă, de asemenea, un rol important în atenuarea sau amplificarea acidificării oceanelor.

Oamenii de ştiinţă speră ca, plecând de la acest studiu, să poată afla mai multe informaţii despre modul în care modificarea nivelului de aciditate a oceanelor poate influenţa alte aspecte ale ecosistemului marin, notează Press Association.

Noutăţile partenerilor

comentarii: