(video) Alexandr Stoianoglo, despre expulzarea profesorilor turci: „La moment, principalii figuranți nu au fost audiați”

Potrivit procurorului general Alexandr Stoianoglo, dosarul profesorilor expulzați în Turcia urmează a fi trimis în instanță, deși, potrivit acestuia, nu au fost audiați principalii figuranți ai procesului.

Foto: UNIMEDIA

„În prima săptămână de lucru am invitat procurorul pe caz, pentru că am auzit că dosarul se află în ultima fază și urmează a fi trimis în instanță, din păcate, pentru că sunt foarte multe întrebări pe acest dosar. La noi se obișnuiește de găsit țapi ispășitori și de a-i trimite în judecată. Dar pot să spun că, la moment, principalii figuranți nu au fost audiați”, a declarat procurorul general la emisiunea Politica de la TV8.

„Vă asigur că și în acest caz și în altele, vor fi trimise în judecată persoanele care au luat nemijlocit deciziile în urma cărora profesorii turci au fost expulzați în Turcia”, a adăugat Stoianoglo.

În septembrie curent s-a împlinit un an de la expulzarea din Republica Moldova a celor șapte cetățeni turci, profesori ai Liceului Teoretic „Orizont” din capitală.

Deocamdată, pe caz, le-au fost înainte învinuiri șefei Biroului Migrație și Azil (BMA), Olga Poalelungi, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave și fostului director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Baltaga.

Potrivit șefului Comisiei Securitate Națională a Parlamentului, Chiril Moțpan, „toată operațiunea de expulzare a celor șapte profesori turci a fost executată direct de către fostul director adjunct al SIS, Alexandru Baltaga, la indicația și sub coordonarea fostului șef al serviciului, Vasile Botnari”.

În Turcia profesorii au fost acuzați de finanțare a terorismului și legături cu mișcarea condusă de clericul turc exilat Fethullah Gulen, considerată de autoritățile de la Ankara grup terorist și responsabilă pentru lovitura de stat din Turcia din 2016.

Recent, CtEDO a decis că Guvernul Republicii Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate în procesul de expulzare a acestora din țară.

Modul netransparent de expulzare a cetățenilor turci a stârnit critici dure la nivel internațional. Amnesty International Moldova s-a declarat profund îngrijorată de pericolul iminent pentru viața și securitatea persoanelor, precum și de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, în privința administrației rețelei de licee „Orizont”.


Pub