Experții Promo-Lex au prezentat al doilea raport de monitorizare a reformei poliției
Social 17 decembrie 2019, 17:43 | 1205

În ajun de Ziua Poliției, Asociația Promo-LEX a prezentat cel de-al doilea raport privind reformarea acestui domeniu. Concluzia generală a raportorilor este elaborarea unui cadru normativ corespunzător. ”Restanțe sunt multe”, a precizat directorul de programe al Promo-LEX, Pavel Postică.

A doua concluzie generală majoră se referă la blocajul din perioada electorală.

Potrivit experților Promo-LEX, în perioada de monitorizare s-a depistat încă o problemă - registrul electronic de evidență a armelor.

Un alt aspect scos în evidență în urma interviurilor se referă la necesitatea de stabilire clară a competențelor ofițerilor de sector. 18 din 42 angajați ai Inspectoratelor de Poliție, precum și cinci din 14 responsabili intervievați consideră că aceste competențe ale ofițerilor de sector nu sunt stabilite în mod clar. Monitorizarea civică a vizat și reorganizarea Inspectoratului Național de Patrulare, dar și noua organigramă a instituției. Opt din 42 de conducători de inspectorate de poliție au spus că nu cunosc despre inițiativa de reorganizare a INP. Raportul a fost realizat în cadrul Proiectului „Monitorizarea civică a reformei poliției în Republica Moldova” cu suportul Uniunii Europene, co-finanțat și implementat de Asociația Promo-LEX, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019. La finele primului semestru al anului curent, gradul de realizare a Planului de Acțiuni pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020, are aceiași indicatori ca și la sfârșit de 2018. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie