Alexandru Flenchea și Vitali Ignatiev nu au ajuns la un consens privind problema transnistreană
Politic 17 decembrie 2019, 17:48 | 1473

Definitivarea textului protocolului de la Bratislava, în urma rundei de negocieri în formatul „5+2”, bate pasul pe loc. Despre acest lucru ne-a spus vicepremierul pentru Reintegrare Alexandru Flenchea, comentând întrevederea de ieri cu reprezentantul regimului separatist de la Tiraspol, Vitali Ignatev. ”Avem un interlocutor cu un comportament de adolescent iresponsabil”, a declarat Flenchea.

Punctul 12 din protocol, respins de Ignatiev, este unul extrem de important, afirmă Alexandru Flenchea.

Problema rămâne, deoarece Republica Moldova nu este capabilă să reintegreze Transnistria în situația actuală, comentează analistul politic Vladimir Socor.

Runda de negocieri în formatul 5+2, care s-a desfășurat la Bratislava pe 9 și 10 octombrie, a fost suspendată fără semnarea documentului final. Potrivit autorităților de la Chișinău, problema a constat în stabilirea priorităților pe termen scurt. Guvernul insistă pe libera circulație a oficialităților moldovene în regiunea separatistă, respectarea drepturilor omului, asigurarea activității școlilor cu predare în limba română și unificarea standardelor fiscale și a tarifelor vamale. Vladimir Socor este deranjat de unele prevederi ale protocolului de la Bratislava.

Consiliul miniștrilor Afacerilor Externe ai statelor din cadrul OSCE s-a desfășurat pe 5 și 6 decembrie în capitala Slovaciei, Bratislava.

Opinia ta contează. Comentează!