Liber la pază pentru firmele private
Politic 17 decembrie 2019, 20:14 | 1583

Guvernul Chicu a readmis firmele private la paza institutiilor de stat. Asta dupa ce a abrogat astazi o decizie a executivului condus de Maia Sandu, prin care institutiile strategice ale statului erau trecute in paza exclusiva a Ministerului de Interne. Astfel, companiile particulare vor putea fi contractate din nou pentru oferirea serviciilor respective. Initiativa a fost criticata de unii deputati din opozitie.

Hotărârea abrogată de Guvernul Chicu a fost inițiată de ex-ministrul de Interne Andrei Năstase și urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020. Astfel, contractele firmelor de pază cu statul urmau să expire la sfârșitul anului. Noua componență a cabinetului de miniștri a decis însă retragerea din Parlament a proiectului elaborat de Guvernul Sandu.

Până în decembrie 2015, legislația nu permitea ca instituțiile statului să fie păzite de firme private, dar în 2016 Guvernul Filip a schimbat regula. O investigație realizată de portalul Anticorupție.md a arătat că în ultimii ani cele mai avantajoase contracte cu statul le-a obținut agenția de pază Argus-S, o întreprindere cu capital străin, membră a grupului Mavogan Holdings Limited. Jurnal TV a demonstrat cu acte că acesta este controlat de familia Plahotniuc - Childescu. Compania Argus-S a fost implicată în 2013 în scandalul cu filarea și interceptarea convorbirilor telefonice ale mai multor demnitari. Atunci, firma a ajuns în atenția Serviciului de Securitate al Procuraturii, care anunțase că a pornit un dosar penal. Argus-S era condusă atunci de finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc, Dorin Damir. În opinia deputatului Blocului ACUM Sergiu Litvinenco, prin abrogarea deciziei Guvernului Sandu se revine la practica nocivă când structurile paramilitare vor avea dreptul să păzească instituțiile de stat.

Consultantul principal al Secției comunicare a Președinției, Carmena Lupei, ne-a spus că instituția prezidențială nu comentează declarațiile lui Sergiu Litvinenco, iar Plahotniuc nu a putut fi contactat pentru o reacție. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie