Ştiri

Sursa imaginii: stiri.md

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Economic

17 Dec. 2019 / 17:12

Guvernul a prelungit moratoriul privind acordarea cetăţeniei prin investiţii

Guvernul a aprobat astăzi prelungirea moratoriului privind acordarea cetăţeniei prin investiţii, pentru două luni, începând cu 20 decembrie 2019. Potrivit proiectului instituţiile abilitate trebuie să elaboreze în termen de 30 de zile, conform competenţelor şi în baza datelor concludente de care dispun, rapoarte de evaluare a Programului de dobîndire a cetăţeniei prin investiţie, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„Având în vedere că până în prezent nu a fost initiată o evaluare a programului de dobândire a cetăţeniei prin investiţii, pentru a putea lua decizia finală, se propune prelungirea moratoriului privind acordarea cetăţeniei prin investiţii pentru o perioadă de două luni, începând cu 20 decembrie 2019. În această perioadă autorităţile competente vor elabora în baza datelor concludente de care dispun, rapoarte de evaluare a programului, din punct de vedere a riscului ordinii publice şi securitatea statului, corupţie şi spălări de bani în Republica Moldova. Drept urmare, în baza rapoartelor de evaluare se propune ca comisia de examinare a dosarelor pentru obţinerea cetţeniei prin investiţii să prezinte Guvernului un raport consolidate, cu concluzii şi recomandări de rigoare”, a spus ministrul Anatol Usatîi.

Primul moratoriu privind dobândirea cetăţeniei prin investiţie a fost instituit pe 31 iulie pe o perioadă de patru luni, începând cu 23 august. Legea prin care acesta a fost instituit prevede că Guvernul este în drept să decidă referitor la prelungirea moratoriului pentru o perioadă de cel mult două luni.

Comentarii