14:59:24 29.03.2024
Stiri

Rusia redevine generoasă în raport cu agricultorii din R. Moldova, în ajunul alegerilor prezidențiale: Anunțul lui Dodon

Economie 17.12.2019 10:36 Vizualizări1494 Autor: Ziarul National
Rusia redevine generoasă în raport cu agricultorii din R. Moldova, în ajunul alegerilor prezidențiale: Anunțul lui Dodon Foto: Valentin Chilat Cornaci


După ce a impus mai multe embargouri companiilor din R. Moldova, inițial după ce Vladimir Voronin a refuzat să semneze „planul Kozak”, iar ulterior după ce Chiținăul a semnat Acordul de asociere cu UE, Federația Rusă redevine „generoasă” în raport cu agricultorii din republica noastră.

Anunțul despre anularea de către Moscova a unor taxe vamale la importul produselor moldovenești și majorarea listei de companii care vor putea exporta pe piața rusă a fost făcut de președintele prorus Igor Dodon, care își dorește să câștige un nou mandat de șef al statului în 2020.

Mai exact, președintele Dodon a făcut publice înțelegerile la care a ajuns ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, care s-a întors recent de la Moscova.

Astfel, potrivit lui Igor Dodon, în R. Moldova au ajuns 16 000 de autorizații de transport pentru anul viitor, destinate exportatorilor pe piața rusă.

Totodată, începând cu anul viitor, lista exportatorilor de fructe și legume pe piața rusă va fi extinsă de la 130 la peste 350 de companii moldovenești.

„S-a convenit extinderea, de la 1 ianuarie 2020, a listei categoriilor de mărfuri care sunt exportate pe piața rusă fără taxe vamale pentru încă cinci categorii de produse: carnea de bovină, semințe de floarea-soarelui, zahăr, spirt etilic și mobilă. Menționez că până în prezent au fost excluse taxele de export pentru cinci categorii: 1.legume; 2.mere, pere și gutui proaspete; 3. caise, cireșe, vișine; 4.legume conservate; 5. vinuri. Totodată, Ion Perju a comunicat că a solicitat responsabililor de la „Rosspotrebnadzor” să inspecteze suplimentar 33 de companii vinicole și patru companii de conserve în vederea acordării acestora a accesului pe piața rusă”, a scris Dodon pe Facebook.

Menționăm că, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în perioada ianuarie - octombrie 2019, R. Moldova a exportat pe piața UE mărfuri în valoare de 1,5 miliarde de dolari sau 65,5% din totalul exporturilor. În țările CSI, inclusiv în Rusia, am vândut mărfuri în sumă de numai 354,8 milioane de dolari sau 15,5% din totalul exporturilor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md