14:59:55 24.04.2024
Stiri

PREȚUL pentru mia de metri cubi de gaze va SCĂDEA în 2020, dar autoritățile NU intenționează să micșoreze tariful pentru consumatorii finali, deoarece s-au acumulat datorii față de „Gazprom”

Economie 17.12.2019 16:05 Vizualizări2133 Autor: Ziarul National
PREȚUL pentru mia de metri cubi de gaze va SCĂDEA în 2020, dar autoritățile NU intenționează să micșoreze tariful pentru consumatorii finali, deoarece s-au acumulat datorii față de „Gazprom” Captură privesc.eu


R. Moldova urmează să semneze un nou contract de furnizare a gazelor cu SAP „Gazprom” pentru următorii trei ani, însă persistă incertitudinea tranzitului de gaze naturale prin rețeaua din Ucraina pentru anul 2020, a declarat astăzi președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

Potrivit lui Ceban, preţul mediu de achiziţie a gazelor pentru anul viitor va fi de 173-175 de dolari pentru o mie de metri cubi, dar consumatorii casnici vor plăti în continuare același tarif ca în anul curent.

„R. Moldova a procurat în 2018 gaze ruseşti la preţul mediu de 217 dolari/o mie de metri cubi, iar în anul curent preţul mediu de achiziţie este de 222 de dolari pentru o mie de metri cubi. Tariful pentru consumatorii finali va fi același, deoarece în ultimii ani au fost devieri în minus ale tarifelor”, a explicat acesta.

De asemenea, sursa citată a menționat că sunt datorii istorice către SAP „Gazprom”, doar că grosul acestora aparțin așa-ziselor autorități de la Tiraspol. „Actualmente sunt datorii de 4,7 miliarde de dolari către „Gazprom”. Datoria Chișinăului este de 715 milioane de dolari. Reprezentanții SRL „Tiraspoltransgaz” trebuie să răspundă de datoriile pe care le-au acumulat. Noi vom răspunde doar de datoriile noastre”, a precizat Ceban.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Vadim Ceban a precizat că scenariul de bază e că R. Moldova va primi gaze din Rusia, prin rețeaua de transport de gaze a Ucrainei. Totuși, dacă rușii și ucrainenii nu vor ajunge la un acord, atunci republica noastră va fi asigurată, de la 1 ianuarie 2020, cu gaze printr-o rută alternativă.

„Cele mai mari companii ale complexului de gaze naturale: SA „Moldovagaz”, SRL „Moldovatransgaz” și SRL „Tiraspoltransgaz” au efectuat lucrările de reconstrucție a stației de măsurare gaze SMG Căușeni, pentru asigurarea condițiilor de recepționare a gazelor naturale în regim revers prin culoarul transbalcanic. Astfel, reversul sau fluxul invers pe culoarul transbalcanic este considerat prima și principala opțiune alternativă de furnizare a gazelor naturale pentru aprovizionarea R. Moldova în perioada de iarnă a anului 2020, în cazul în care nu va exista un acord de tranzit gaze între Federația Rusă și Ucraina. În acest sens, SAP „Gazprom” a dat asigurări că va rezerva capacitățile disponibile de transport a gazelor naturale pe teritoriul Bulgariei și României”, a punctat Ceban.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md