14:27:53 19.04.2024
Stiri

Gazul lacrimogen – instrument de autoapărare sau PERICOL pentru sănătatea umană?

Știri 17.12.2019 18:30 Vizualizări2869 Autor: Ziarul National
Gazul lacrimogen – instrument de autoapărare sau PERICOL pentru sănătatea umană?
Poză simbol


Gazele lacrimogene sunt incluse în categoria armelor chimice din cauza substanțelor extrem de toxice pentru organismul uman pe care le conțin, dar au devenit un mijloc accesibil atât pentru adulți, cât și pentru copii.

În pofida indicației de bază pentru utilizarea spray-urilor lacrimogene – de autoapărare în condiţii de maxim pericol, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că în ultimii ani sunt înregistrate, tot mai frecvent, cazuri de intoxicații în masă cu acest tip de toxic în rândul copiilor.

În decembrie curent, a fost înregistrat și cercetat un caz de acest fel în gimnaziul „Anatolie Sîrghi” din satul Talmaza, raionul Ștefan vodă. Un elev din clasa a VIII-a a deschis un spray lacrimogen, conținutul căreia a constituit circa 150 de doze spre utilizare. În rezultat, au fost intoxicați 25 de copii din clasele a II-a până la a IX-a, aflați la toate cele trei etaje ale instituției. Toți elevii au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Astfel de cazuri au fost înregistrate și în anul 2016 – la şcoala nr.2 din satul Costeşti, raionul Ialoveni, cu afectarea a 36 de copii, după ce s-au intoxicat cu un gaz necunoscut, iar în anul 2018 - și la gimnaziul din satul Dâșcova, raionul Orhei, unde opt elevi au ajuns la spital după ce un elev a pulverizat, în holul școlii, cu spray lacrimogen. În toate cazurile, elevii au adus spray-urile de la domiciliu, unde nu erau păstrate corespunzător, în locuri adecvate, la care aveau acces și copiii.

Specialiștii ANSP atrag atenția că efectele pe termen scurt ale expunerii la gaz lacrimogen includ iritaţia şi arsura puternică a pielii, a ochilor şi a căilor respiratorii (nas, gât, trahee, bronhii, plămâni), eliminare masivă de mucus din nas, dezorientare, ameţeală, respiraţie dificilă sau chiar pierderea cunoştinţei.

Aceste efecte sunt şi mai pronunţate la copii datorită debitului respirator mai ridicat în comparaţie cu adulţii, permiţând accesul unei concentraţii mai mari de gaz în tractul respirator. În concentraţii mari, gazul lacrimogen poate provoca chiar și moartea celor sănătoşi.

În caz de intoxicație cu spray lacrimogen, primul ajutor constă în:

  • scoaterea persoanei din mediul toxic (fără ca persoana care asigură ajutorul să se expună la pericol);
  • îndepărtarea de norul de gaz;
  • aerisirea imediată a încăperii prin deschiderea uşilor şi ferestrelor;
  • apelarea forţelor de intervenţie la 112;
  • îndepartarea hainelor contaminate ale persoanei afectate;
  • efectul iritant al gazului durează în funcție de tipul de substanță și de durata leziunii timp de 5-30 de minute. Nu frecați ochii și fața cu mâinile, astfel încât veți cauza un surplus de disconfort și veți mări zona de expunere la substanța toxică.
  • neintrarea în încăpere decât după ce o persoană autorizată a stabilit şi îndepărtat cauza care a determinat degajarea gazului respectiv.

Pentru a preveni apariția cazurilor de intoxicații cu gaze lacrimogene toxice, specialiștii fac apel către adulți:

  • Păstrați spray-urile lacrimogene, aparent nepericuloase, în locurile inaccesibile copiilor;
  • Nu lăsați copiii fără supraveghere, în special în timpul manipulării cu spray-urile, acestea prezintă un pericol sporit care poate avea consecinţe tragice;
  • Educați și dezvoltați cunoștințele copiilor privind utilizarea inofensivă a spray-urilor, determinată de varietatea și diversitatea acestora, utilizarea lor zilnică și necesitatea asigurării securității personale.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md