17:57:04 25.04.2024
Stiri

Studiu: Cine mănâncă aceste legume au șanse mai mici să facă infarct sau atac cerebral

Știri 17.12.2019 20:00 Vizualizări1098 Autor: Ziarul National
Studiu: Cine mănâncă aceste legume au șanse mai mici să facă infarct sau atac cerebral


Consumul de ardei iute și de mâncăruri picante, în general, reduce riscul decesului provocat de o boală cardiacă sau atac cerebral, arată rezultatul unui studiu realizat, pe o perioadă de 8 ani, de către cercetătorii italieni, informează CNN.

Studiul respectiv a cuprins 23.000 de persoane, împărțite în două categorii distincte: cei care mănâncă picant și cei care nu mănâncă picant.

Cercetătorii au monitorizat, timp de 8 ani de zile, obiceiurile alimentare ale acestor persoane. Concluzia studiului, publicat în Jurnalul Colegiului de Cardiologie din SUA, a fost că cei care mănâncă arde iute de cel puțin patru ori pe săptămână au un risc cu 40% mai scăzut să facă infarct, comparativ cu cei care nu mănâncă ardei iute.

De asemenea, riscul unui deces provocat de atac cerebral este cu 50% mai mic în rândul pasionaților de rețete picante.

„Ce e interesant este că aceste rezultatele obținute sunt independente de tipurile de dietă urmate de persoanele care au făcut obiectul cercetării”, a declarat liderul echipei de cercetători, Marialaura Bonaccio, epidemiologist la Institutul Mediteranean de Neurologie (Neuromed).

„Cu alte cuvinte, indiferent că urmezi o dietă mediteraneană sănătoasă, sau una mai puțin sănătoasă, dacă folosești ardei iute, acesta acționează ca un agent de protecție”.

Studiul a fost realizat în regiunea Molise, din sudul Italiei.

Echipa de cercetători încearcă acum să determine mecanismele biochimice datorită cărora ardeiul iute e benefic pentru sănătatea organismului.

Ce spun cercetătorii britanici: degeaba mănânci ardei iute, dacă nu mănânci sănătos

Duane Mellor, specialist în dietetică și profesor de medicină din Marea Britanie a considerat că rezultatele studiului, deși „interesante”, nu demonstrează o legătură cauzală directă între consumul de ardei iute și beneficile pentru sănătate.

Astfel, e posibil ca, pe lângă pasiunea pentru ardei iute, persoanele care au făcut obiectul cercetării „să aibă, pur și simplu, o dietă bazată pe mâncare, condimente și legume proaspete”.

„Astfel, în acest caz, beneficiile ardeiului iute asupra sănătății sunt minime și, cel mai probabil, e vorba doar de mâncatul sănătos”, a declarat medicul dietetician consulat de CNN.

Un alt expert englez în nutriție, Ian Johnson, a apreciat „metodele robuste” de cercetare folosite în respectivul studiu dar a atras atenția că cercetătorii italieni nu au putut demonstra că, dacă mănânci, pur și simplu, mai mult ardei iute asta va aduce, cu sine, beneficii suplimentare pentru sănătate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md