Decizia Guvernului Sandu, prin care paza instituțiilor de stat urma să ajungă în subordinea MAI, anulată de Executivul lui Chicu

Mariana Colun
17/12/2019

Guvernul Chicu a votat pentru retragerea din Parlament a proiectului de lege care prevedea că paza instituțiilor de stat urma să treacă în subordinea Ministerului de Interne, iar companiilor private li se interzicea să presteze servicii de pază obiectivelor de importanță strategică în stat. În cadrul ședinței de marți a Cabinetului de miniștri, a fost votată abrogarea hotărârii Guvernului Sandu, prin care proiectul de lege respectiv a fost aprobat.

Retragerea proiectului de lege ar avea la bază obiecţiile formulate de mediul privat asupra cărora nu s-a ajuns la un consens. „Considerăm că acest proiect nu se încadrează în politica guvernului actual de a liberaliza activitățile economice”, a declarat premierul Ion Chicu.

Amintim că, la sfârșitul lunii iunie, prim-ministra Maia Sandu a cerut miniștrilor de Interne și Justiției să elaboreze un proiect de lege privind asigurarea pazei instituțiilor de stat în exclusivitate de către subdiviziunile Ministerului de Interne. În septembrie, Guvernul Sandu a trimis în Parlament un proiect de lege care prevedea că, din 1 ianuarie 2020, companiile private de pază nu vor mai putea presta servicii de pază la obiectivele de importanță strategică a statului.

Decizia fostei șefe a Guvernului venea după ce o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova a arătat că firme private cu trecut penal și apropiate lui Vlad Plahotniuc asigură paza unor instituții de stat, printre care și instanțele judecătorești. Ancheta Centrului de Investigații Jurnalitice scotea în vileag că, două întreprinderi de pază și protecție care au încheiat mai multe contracte avantajoase cu statul, SRL Bercut și Argus-S, au fost vizate în dosare penale, una dintre ele având legături cu persoane din lumea interlopă. 

Până în 2016, companiile private de pază nu aveau dreptul să presteze servicii pentru instituțiile de stat. După căderea guvernării comuniste, fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, a promovat ideea ca întreprinderilor particulare să le fie acordat dreptul de a păzi instituțiile de stat, dar nu a fost susținut de fostul premier, Vlad Filat, și ministrul de Interne din acea perioadă, Dorin Recean. 

După arestarea lui Vlad Filat, în toamna anului 2015, președintele de atunci al Comisiei securitate națională, Veaceslav Untilă, a readus pe ordinea de zi a Parlamentului problema modificărilor la legislația ce ține de activitatea companiilor private de detectiv și pază. La 10 decembrie 2015, Parlamentul a operat modificări la legislație astfel că firmele private au obţint dreptul să păzească orice obiectiv de stat, cu excepţia Băncii Naționale a Moldovei, precum și a depozitelor de arme și muniții sau substanțe radioactive, toxice și periculoase. La 17 iunie 2016, Guvernul condus de Pavel Filip a abrogat lista obiectivelor a căror pază nu poate fi efectuată de organizațiile particulare de pază.

Mariana Colun
17/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii