Maia Sandu: „E clar că acest guvern nu are mandat să facă reforma justiției”

Crina Dumitriu
17/12/2019

Fosta șefă a Cabinetului de Miniștri, Maia Sandu, lidera PAS, consideră că numirea noului general nu este o continuare a reformei justiției, ci mai degrabă o blocare a dosarelor grele reluate sau puse pe rol în ultimele luni. Cât privește acțiunile Guvernului Chicu în domeniul justiției, Maia Sandu spune că acesta ar opri puținile inițiative de reformare din interiorul sistemului judecătoresc.   

Maia Sandu a declarat Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, că cel puțin unul dintre ajuncții procurorului general ar ar trebui să fie cercetat pentru îmbogățire ilicită. „În situația în care noul procuror general își permite să numească în funcții înalte asemenea personaje, ce trebuie să credem noi despre soarta reformei procuraturii? Sau nu el l-a numit în funcție, și asta înseamnă că procurorul general nu controlează situația și că e pus acolo de formă, partidele politice – PD sau PSRM sau împreună – numesc persoanele care se vor ocupa nemijlocit de situația din procuratură, sau ne sfidează el din propria inițiativă, numind asemenea persoane în funcții înalte. Cum pot să cred eu în reforma procuraturii și în bunele intenții ale dlui Stoianoglo, după ce a numit în funcția de adjunct un asemenea personaj?, se întreabă Maia Sandu. 

„Trebuie să se întâmple ceva. Dacă nu se întâmplă nimic, dacă puținele acțiuni care au pornit din sistem, pentru că procuratura, așa cum a fost ea până acum, a venit totuși la CSM și a cerut să se scoată imunitatea unor judecători corupți. CSM-ul, așa cum este el, cu toate criticile la componența actuală, a venit cu aceste decizii pentru prima dată în istoria recentă a R. Moldova. Deci s-au pornit niște lucruri din interiorul sistemului. Da, într-un fel, încurajate de discursul nostru politic și de intențiile noastre politice, dincolo de asta nu am văzut nimic din partea guvernului. Am văzut doar niște declarații ridicole și încercări de a opri puținele acțiuni care vin din interiorul sistemului.”

„Cu asta se va sfârși reforma procuraturii sau reforma în justiție. Pe de altă parte, dincolo de procuratură este și elementul reformei care ține de sistemul judecătoresc. Vă amintiți, în discursul de inaugurare, Chicu spunea că în următoarele ore guvernul va elabora legea care ține de reformarea sistemului judecătoresc? Câte ore au trecut? Se presupunea că va fi transmis acest concept la Comisia de la Veneția, așa încât până la 7 decembrie să vină deja poziția Comisiei de la Veneția. N-a fost nimic și, evident, n-a fost transmis nimic la Comisia de la Veneția, nu am văzut nimic în spațiul public. Am văzut doar încercări în continuare din partea ministrului justiției să blocheze activitatea CSM-ului, așa încât să nu poată fi sancționați măcar capii sistemului mafiotic din sistemul judecătoresc. Deci, e foarte clar pentru toată lumea că acest guvern nu are mandat să facă reforma justiției”, a mai decarat fosta prim-ministră.    

Întrebată despre ce ar putea să discute premierul Chicu cu secretarul general al Consiliului Europei despre reforma justiției în R. Moldova, Maia Sandu s-a arătat sceptică, menționând că nu vede ce ar putea să spună premierul despre justiție, întrucât până acum nu s-au făcut acțiuni ca să miște înainte reforma demarată în domeniul justiției. „Eu nu văd ce ar putea să discute. E vorba de credibilitate, deci e vorba de acțiuni concrete, care trebuie să se întâmple astfel încât partenerii internaționali să creadă că, da, acest guvern va vrea să facă măcar ceva în justiție, pentru că nu putem vorbi despre o reformă cuprinzătoare”, a declarat Maia Sandu în interviul acordat pentru Radio Europa Liberă.

Guvernul condus de Ion Chicu a succedat Guvernul condus de Maia Sandu, după ce deputații socialișțti au inițiat o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului de miniștri, nefiind de acord cu asumarea răspunderii pentru modificarea Legii Procuraturii și schimbarea modalității de promovare a candidaturii procurorului general. Guvenul condus de Maia Sandu a activat din iunie până în noiembrie 2019.       

Crina Dumitriu
17/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii