Ruta alternativă de transport al gazelor naturale spre R. Moldova este gata. Au fost deja semnate acordurile cu Bulgaria și România

17 decembrie 2019, ora 10:49

Infrastructura necesară pentru a asigura transportul de gaze naturale spre R. Moldova pe coridorul transbalcanic a fost construită și de mâine am putea folosi această rută alternativă, dă asigurări directorul „Moldovagaz”, Vadim Ceban. Autoritățile de la Chișinău au semnat deja și acordurile de interconectare cu operatorii din Bulgaria și România, iar până la 25 decembrie este planificată semnarea documentelor cu partea ucraineană.

„Am efectuat lucrări masive de reconstrucție la stația de măsurare Căușeni. Am finalizat reparația capitală a tronsonului Razdelnaia – Ismail. S-au făcut investiții de 50 de milioane de lei. De mâine, suntem gata pentru revers”, a declarat Vadim Ceban.

Cel târziu săptămâna viitoare urmează a fi semnate toate amendamentele care vor permite și prelungirea contractelor actuale de furnizoare a gazelor naturale pentru următorii trei ani.

„În amendamente vom prevedea inclusiv prelevarea gazelor naturale din diferite puncte. Dacă anterior acest lucru avea loc la staţiile de frontieră de măsurare a gazelor  la Alexeevca și Grebenki, acum vor fi și altele: la hotarul Federația Rusă-Ucriana, la Isaccea-Orlovka”, a precizat Ceban.

În scurt timp, autoritățile trebuie să semneze un contract tehnic de operare cu Ucraina. „Deja am definitivat textul tuturor acordurilor, pentru că sunt mai multe: pentru toate punctele de interconectare, un contract separat pentru Orlovka-Căușeni și un contract de transport pe teritoriul Ucrainei. Noi nu avem întrebări cu partea ucraineană”, dă asigurări Ceban.

Prețul pentru consumatori nu se va schimba

Potrivit șefului „Moldovagaz” nu vor fi schimbări esențiale în contractul care urmează a fi semnat cu „Gazprom”. În baza unei formule, prețul gazului se va determina trimestrial. Pentru anul viitor, este prevăzut un preț de 173-175 dolari pentru mia de metri cubi.

„Posibil vor fi anumite ajustări de câțiva dolari. În perioadele de vârf de consum, noiembrie-februarie, la noi prețul este cel mai ieftin din regiune. După ședințele pe care le-am avut pe intern, noi am considerat că nu este cazul de majorat tarifele pentru consumatorii finali, datorită unor rezerve pe care le avem. Ne așteptăm că prețul de achiziție va fi mai ieftin. Am găsit un numitor comun cu ANRE pentru restructurarea unor devieri financiare, fără a afecta tariful final pentru consumatori. Așteptăm rezultatele controlului din partea ANRE. În cadrul acestui control, lucrăm cu ANRE să definitivăm valoarea efectivă a devierilor financiare. Dacă ne înțelegem cu ANRE la un grafic de reeșalonare a acestor devieri, atunci costul va rămâne același pentru consumatori”, a explicat Ceban.

Nu se știe prețul gazului livrat pe ruta transbalcanică

Deocamdată, nu se cunoaște ce preț ar putea plăti R. Moldova pentru gazul livrat prin ruta alternativă transbalcanică. Tarifele urmează a fi anunțate de Ucraina abia în luna ianuarie-februarie. Dar la sigur tariful va fi mai mare decât pe ruta tradițională, pentru că se adaugă costul de intrare și ieșire din Ucraina.

„Până la 24 decembrie, regulatorul ucrainean trebuie să publice tariful de intrare în Ucraina și ieșire din Ucraina. Aceste tarife încă nu au fost aprobate. Acum suntem în discuții. Am considerat că aceste tarife sunt exagerat de mari. Vom vedea care va fi tariful final propus de regulatorul din Ucraina. Cred că vom ști în ianuarie-februarie”, a adăugat Vadim Ceban.

Șeful „Moldovagaz” a precizat că, în prezent,  sunt achitate toate datoriile la „Gazprom” pentru  consumul curent de gaze naturale.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram