/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Șeful „Moldovagaz”, despre datoriile de miliarde ale companiei: „Regiunea transnistreană trebuie să găsească soluții”

missing
17 decembrie 2019, ora 11:41

Societatea pe acțiuni „Moldovagaz” are datorii totale față de furnizorul din Rusia de 7,4 miliarde de dolari, dar majoritatea reprezintă datorii acumulate de regiunea transnistreană. Din suma de 715 milioane de dolari pe care o datorează „Gazprom”-ului partea dreaptă a Nistrului, o mare parte o reprezintă penalitățile, iar datoria de bază este de 450 de milioane de dolari.

„Avem câteva propuneri. Mizez foarte mult pe suportul Guvernului, pentru a găsi o soluție în cazul Protocolului semnat la comisia mixtă moldo-rusă care avut loc în septembrie… Ce ține de partea dreaptă a Nistrului, datoriile s-au format pentru că nu au fost ajustate la timp tarifele pentru „Termoelectrica”, a precizat șeful „Moldovagaz” Vadim Ceban în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit acestuia, regiunea transnistreană trebuie să-și caute singură soluții pentru a-și achita datoriile acumulate față de furnizorul rus de gaze naturale.

„Noi răspundem de datoria noastră. Ei trebuie să găsească soluții pentru reglementarea datoriilor lor. Eu cred că fără careva decizii la nivel politic nu pot fi reglementate”, a adăugat Ceban.

Acesta a vorbit și despre procedura de reorganizarea a întreprinderilor de transport a gazelor care este planificată pentru anul viitor și care va genera economii serioase pentru „Moldovagaz”. Din cele 12 întreprinderi de distribuție a gazelor de pe întreg teritoriul R. Moldova, fără stânga Nistrului,  va fi creată o singură întreprindere.

„Avem calcule preventive. Vom avea economii mari, mai ales ce țin de costuri administrative”, a punctat Ceban.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram