image
Sursa foto: jc.md

Copii ai nimănui

În timp ce unii copii așteaptă de la Moș Crăciun tehnologii de ultima generație, 24 de copii de la școala internat din Hâncești i-au cerut moșului produse de igienă.

Un grup de oameni de bună credință, în frunte cu parohul Nicolae Crețu al Parohiei Ortodoxe Române, au fost pentru câteva ore Moș Crăciun pentru cei 24 de copii, majoritatea orfani, care își petrec zilele în școala internat specială pentru copii cu restanțe de poliomielită și paralizie cerebrală din orașul Hâncesti. Pici începând cu vârsta de la trei ani au confecționat diverse lucrări hand made, le-au vândut, iar din banii obținuți au pregătit daruri pentru semenii lor de la școala internat în cadrul proiectului „De la suflet la suflet”.

reportajreportaj
Doar 34 lei și 50 de bani alocă statul pentru alimentația zilnică a unui copil din aceste instituții și niciun reprezentant al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării nu le calcă pragul măcar de sărbători.

Cei câțiva metri de drum care duc spre școala internat, plin de gropi, și clădirea gri a instituției de prin anii 1960, șterg orice atmosferă de sărbătoare pe care o afișează centrul orașului Hâncești.

Odată ce motorul microbuzului cu oaspeți a oprit în ogradă, au început să răsune vocile copiilor care, ajutați de educatori. au fost trecuți din clădirea instituției la cantină, fiind nerăbdători să-și primească cadourile. Câțiva dintre ei în scaune cu rotile, alții așezați pe scaune, îi priveau cu zâmbetul pe buze pe prietenii lor, care și în acest an au venit cu daruri.

Parohul bisericii ortodoxe „Sf. Grigorie Palama”, Nicolae Crețu, împreună cu un grup de enoriași, de câțiva ani în ajun de sărbători pregătesc daruri pentru acești orfani.

reportajreportaj

„Copiii de la noi din parohie se pregătesc cu o lună înainte de acest eveniment, confecționând lucruri hand made. Cu banii obținuți și ajutați de noi procură cele necesare pentru fiecare copil în parte. Copiii de aici ne-au scris scrisori, cerând câte un cadou. Știți, când am citit scrisorile ne-au dat lacrimile, ei își doresc ciorapi, încălțăminte, șampon, gel de duș. Am pregătit chiar și mături, becuri pentru instituție”, ne spune parohul.

Nicolae Crețu, împreună cu soția sa, coordonează cu ajutorul oamenilor cinci proiecte caritabile, trei destinate copiilor și două - maturilor. Următoarea destinație este secţia Hematologie a Institutului Oncologic, unde copiii bolnavi de leucemie vor primi darurile pe care le așteaptă - fructe, cărți.

„Toți suntem oameni, indiferent de problemele de sănătate”

Cei mai încântați de acest proiect și act de binefacere sunt copiii care au pregătit și înmânat cadourile elevilor din internat. Aceștia nu s-au așteptat să fie întâmpinați cu atâta bucurie de semenii lor care, primind pungile cu daruri, să nu le mai lase din mâini.

„Eu am pregătit un cadou pentru Andrei, el și-a dorit șampon, gel de duș. Mă întristează că acești copii nu au părinți, dar ei nu arată această durere”, spune unul dintre pici.

reportajreportaj

Vera, mamă a patru copii, împreună cu soțul, ne îndeamnă să nu uităm de oamenii mai triști ca noi.

„Acest lucru mi se trage din copilărie, a fost o perioadă când oamenii nu aveau ce mânca. Eu nu înțelegeam acest lucru, mama lucra bucătăreasă și noi întotdeauna aveam ceva pe masă. Dar îmi amintesc de o prietenă la care mă duceam și vedem că mâncau mămăligă din păsat din acela care se dă la păsări... Îmi aduc aminte și acum de acele moment și mă trec fiorii. Noi ne străduim să ajutăm cu ce putem. Venim și cu ai noștri copii, deoarece vreau să înțeleagă că toți suntem oameni, indiferent de problemele de sănătate, de felul în care arătăm, și că noi putem să le oferim un zâmbet”, ne mărturisește Vera.

Copii ai școlii

În școala internat din orașul Hâncești își petrec mai tot timpul 24 de copii cu vârstele cuprinse între 11 și 16 ani, din 12 raioane ale republicii. Dintre aceștia, zece copii sunt orfani, patru sunt luați sub tutelă de persoane străine, iar șase sunt copiii școlii, susține directorul instituției, Vasile Lotocovschi.

Pentru alimentația unui copil din școlile internat, statul oferă 34 lei și 50 de bani pentru o zi, atât, restul din sponsorizări. Pentru lunile de vară, banii pentru alimentație nu sunt prevăzuți. Dacă în 2018 toți copiii erau plasați în familii, în această vară, patru dintre ei și-au petrecut vacanța în instituție fiind hrăniți din mila angajaților.

reportajreportaj

„În această vară patru copii nu au fost luați de nimeni, nu s-a găsit nicio familie, așa că au rămas aici, la școală. Veneam noi, anagajații, cu produse de acasă pe rând ca să-i hrănim, ne-am descurcat cum am putut. În vara 2018 s-a implicat primarul orașului Hâncești și i-am încadrat pe toți. În această vară, cu toată învălmășala asta politică, ba era primar, ba nu era, numai de noi nu le păsa lor”, menționează directorul Vasile Lotocovschi, care timp de 35 de ani a predat limba română și limba franceză în instituție.

Pictori cu papucii ponosiți

Majoritatea dintre acești copii, având probleme grave de sănătate, sunt ajutați de educatori ca să poată să-și exprime gândurile. Antrenați într-un joc de către parohul Nicolae, aceștia au spus că cel mai mult le place să deseneze, să coloreze, iar ca să scrie scrisorile au fost ajutați de către angajații instituției.

„Pentru unii copii de aici, noi am scris scrisorile, deoarece ei nu știu a scrie, vă dați seama. Pentru un băiețel care avea niște papuci ponosiți și-i pierdea mereu din picioare, noi am cerut o pereche în loc și văd că părintele i-a adus”, ne spune directorul.

Tot directorul menționează că niciun reprezentant al Ministerului Educație, Culturii și Cercetării nu îi vizitează, nici măcar de sărbători. Iar pentru a face față tuturor problemelor, apelează la sponsorii străini.

„Școala a fost construită în anii 1960, în secolul trecut, vă dați seama că e mai mult ruină. Ni se oferă anual 2000 lei pentru reparație cosmetică și 20.000 lei pentru medicamente, în rest salvarea vine de la sponsori, de la parohul Nicolae Crețu, care ne-a adus chiar și mături și becuri, după cum vedeți”, punctează Lotocovschi.

rerportajrerportaj

După absolvirea școlii internat riscă să ajungă în stradă

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) în 2017 a venit cu propunerea de lichidare a mai multor școli de tip internat, iar bunurile și terenurile aferente s-au transmis din gestiunea instituțiilor vizate consiliilor raionale și locale. MECC argumenta prin faptul că numărul de copii în raport cu capacitatea din aceste instituții era mic. Astfel, unii copii au fost integrați în familii, iar alții au fost plasați în asistență parentală profesionistă.

Școala internat specială pentru copii cu restanțe de poliomielită și paralizie cerebrală din orașul Hâncesti ar urma să fie lichidată, chiar dacă unii copii nu au unde pleca.

La 31 mai 2020, unul din absolvenții acestui internat trebuie să părăsească instituția, împlinind vârsta de 16 ani. Băiatul care, din spusele directorului, gândește ca un bebeluș și nu se poate descurca fără ajutorul unui matur riscă acum să ajungă în stradă.

„Acest copil nu se poate descurca singur, el gândește ca un bebeluș, părinți nu are, rude la fel, iar reprezentanții autorităților publice locale din raionul unde s-a născut nu ne-au dat niciun răspuns deocamdată. Statul nu a găsit nicio soluție, acest copil riscă să ajungă în stradă”, menționează Vasile Lotocovschi.

Carolina Chirilescu

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: