(video) Protest la ședința Primăriei: Oamenii, nemulțumiți de biserica neautorizată de pe teritoriul unei grădinițe. Copiii sunt duși la slujbe în timpul orelor

Protest la ședința de azi a Primăriei. Mai mulți membri ai grupului „Părinți Solidari” și-au exprimat nemulțumirea în legătură cu lucrările de construcție a unei biserici pe teritoriul grădiniței nr.150 de pe str. Matei Basarab 4 din capitală. Acestea continuă deși viceprimarul Victor Chironda a promis anterior să soluționeze problema, s-au plâns protestatarii, care mai spun că enoriașii insituției de cult devin din ce în ce mai agresivi. Mai mult, în timpul orelor de program, copiii sunt aduși în mod organizat în localul respectiv, unde participă la ceremoniile oficializate.

„Lucrările de construcție și slujbele continuă. Cu părere de rău, toate autoritățile cunosc, dar nimeni nu intervine pentru a stopa procesul și a demola această clădire deși avem autorizația necesară. Aceastp biserică improvizată și-a făcut deja intrare separată și se simte ca la ea acasă. Acești oameni deja ne agresează când venim să arătăm situația de acolo, sar la bătaie, scriu plângeri la poliție pe noi, la Procuratură, în timp ce autorirățile tac”, a relatat Ala Revenco, director executiv al Asociației „Părinți Solidari”.

Aceasta susține că acum două săptămâni și jumătate a prezentat problema, în cadrul ședinței Consiliului Municipal, însă până în prezent, nu s-a întreprins nicio măsură: „A ieșit domnul Chironda în teritoriu și a spus că vrea să îi împace pe toți, nu poate fi vorba despre împăcare, poate fi vorba doar despre respectarea legii. Din cel puțin patru autorități publice responsabile, cu o mulțime de funcționari, nimeni nu poate face regulă”.

Protestatarii au cerut implicarea nemijlociă a primarului și a altor funcționari ai Primăriei, pentru a soluționa problema.

De cealaltă parte, întrebat de ce se tergiversează atât de mult procesul demolării bisericii construite ilegal, Ion Ceban spune că nu poate răspunde la toate întrebările pe care le au în competență colegii săi, dar că va discuta cu Victor Chironda acest subiect.

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a emis o decizie de constatare a discriminării indirecte pe criteriul de convingeri în procesul educațional și a solicitat DGETS să întreprindă măsuri pentru a garanta faptul că pe teritoriul instituției preșcolare nu se vor desfășura activități religioase contrare principiului învățământului laic. Administrației instituției i s-a recomandat să nu admită influențarea religioasă a copiilor în incinta instituției preșcolare și să nu-i expună pe aceștia la ceremonii religioase pe parcursul programului. De asemenea, Direcția de poliție din mun. Chișinău și Pretura sectorului Ciocana urmează, în baza recomandărilor, să asigure executarea dispoziției Primăriei de sistare a lucrărilor de construcție, prin limitarea accesului neautorizat al persoanelor străine pe teritoriul grădiniței și demolarea construcției neautorizate.

O dispoziție privind demolarea bisericii construite ilegal în curtea grădiniței nr. 150 din Chișinău a fost semnată de autoritățile locale încă în octombrie 2018, însă aceasta nu a fost pusă în aplicare.


Pub