Nu le pasă de somațiile Primăriei. În unele gherete din preajma școlilor și spitalelor continuă să se vândă țigări... pe ascuns

Circa 90 de gherete au fost evacuate din capitală, săptămâna trecută. Totodată, însă, altele activează în continuare, iar vânzătorii comercializează pe ascuns țigări. Pretorul sectorului Buiucani, Vadim Brînzaniuc, a relatat, în cadrul ședinței de azi a serviciilor municipale, că mai mulți colegi din Primărie au cumpărat produse din tutun de la chioșcuri, deși acestea nu erau expuse la vitrină, spre vânzare.

Foto: agora.md

Potrivit viceprimarului Ilie Ceban, toate gheretele amplasate la o distanță mai mică de 200 de metri de școli sau instituțiile medicale urmează a fi evacuate. „În momentul în care s-a început evacuarea gheretelor în masă, s-au activizat și agenții economici care au început să caute soluții cum să nu fie evacuate. La compromis nu am ajuns și nu vrem să le oferim posibilități de a încălca legea. Însă în urma mai multor întrevederi, au fost și proteste ale lucrătorilor care activează în aceste chioșcuri, am convenit ca mâine, la 12.30 să avem o întâlnire, să vedem ce soluții pot fi. Vom veni cu un concept unic referitor la amplasarea gheretelor și a modului cum trebuie să arate. Pretorii trebuie să identifice aceste locuri”, a precizat acesta.

Pe de altă parte, pretorul sectorului Buiucani, Vadim Brînzaniuc, a relatat că unii administratori ai gheretelor ce urmează a fi evacuate, dacă vor încălca legislația privind comercializarea produselor din tutun, nu se conformează somațiilor venite din partea Primăriei: „Dimineață, toate gheretele aveau scoase de la vitrine produsele din tutun, însă colegii mi-au raportat că ieri în două gherete au cumpărat oricum țigări”.

„Am văzut că sunt și foițe scrise pe undeva prin colțuri, țigări sunt, țigări avem. Le spuneți că dacă ei vor să se joace cu noi, noi nu avem de gând să ne jucăm cu ei. Luați scrisori de garanție, dacă nu le respectă, în termen de două zile să fie evacuate. Preavizați-i pentru ultima dată și dacă vor să vândă țigări, vor vinde la ei acasă”, a accentuat primarul general, Ion Ceban.

Amintim că circa 300 de gheretele unde se comercializează produse de tutungerie, amplasate în preajma instituțiilor educaționale și a centrelor medico-sanitare, urmau a fi evacuate până la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Chișinău.

Ion Ceban a solicitat viceprimarului Ilie Ceban și șefului Direcției Generale Comerț, Alimentație Publică și Prestări Servicii, Marcel Zambițchi, să clarifice starea de lucruri în domeniul dat, în condițiile în care unii proprietari de gherete au fost preîntâmpinați anterior referitor la necesitatea evacuării punctelor comerciale amplasate în preajma instituțiilor educaționale și a celor medicale, însă au ignorat apelul Primăriei.


Pub