(foto) Cele mai frumoase covoare moldovenești, prezentate la Târgul Național „Covorul Dorului”

Cele mai frumoase covoare moldovenești au fost prezentate publicului duminică, în cadrul celei de a VI-a ediții a Târgului Național „Covorul Dorului”. Evenimentul este organizat sub patronajul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Foto: mecc.gov.md

În cadrul Târgului a fost vernisată expoziția „Scoarța de Căușeni – tezaur de culoare și simbol”, care a oferit participanților prilejul de a cunoaște piese din patrimoniul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Muzeului Raional de Istorie și Etnografie Căușeni, Muzeului de Etnografie din s. Cania, r-nul Cantemir, Casei Muzeu „Alexei Mateevici” din s. Zaim, r-nul Căușeni etc. De asemenea au fost prezentate expoziții de scoarțe de la Complexul de meșteșugari „Artă Rustică”, s. Clișova Nouă, r-nul Orhei și Muzeul „Casa Părintească”, s. Palanca, r-nul Călărași, precum și scoarțe țesute de meșteri populari din alte localități.

Țesătoarele consacrate din Moldova au organizat ateliere practice și au dezvăluit doritorilor tainele țesutului.

Târgul Național „Covorul Dorului” / Sursa:mecc.gov.md

Copiii au confecționat jucării pentru brad în cadrul atelierului „Jucăria de Crăciun”.

Atelierul „Jucăria de Crăciun” / Sursa:mecc.gov.md

Totodată, iarmarocul meșterilor populari organizat în curtea MNEIN a readus în scenă magia Crăciunului și a Anului Nou, prin evocarea elementelor specifice Teatrului popular de iarnă și a colindatului de ceată bărbătească.

Iarmarocul meșterilor populari / Sursa:mecc.gov.md

Târgul Național al Covorului este organizat al șaselea an consecutiv, de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în contextul promovării elementului ,,Tehnicile tradiţionale de realizare a scoarței în România şi Republica Moldova”, care a fost înscris în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii, la 1 decembrie 2016.

Târgul Național „Covorul Dorului” / Sursa:mecc.gov.md


Pub