Țara în care Google va fi interzis pe toate telefoanele, indiferent de producător

În 2019, ca urmare a disputei dintre China și Statele Unite ale Americii, Huawei a ajuns să lanseze un telefon fără serviciile Google. Dar acesta a fost un caz izolat, al unui singur producător. Există însă o țară în care Google nu va mai avea serviciile sale pe niciun telefon, indiferent de producător, scrie Playech.ro.

Foto: idevice.ro

Google și-a informat partenerii din Turcia că telefoanele cu Android vândute în această țară nu vor mai avea serviciile sale. Asta înseamnă lipsa Play Store, YouTube, Maps sau Gmail de pe telefoane. Această decizie este o consecinţă a deciziilor luate de autoritățile turce într-o dispută cu compania americană.

În septembrie 2018, compania americană a fost amendată cu 17,4 milioane de dolari, pentru că a încălcat regulile concurenței prin acordurile pe care le are cu producătorii de telefoane. A avut la dispoziție șase luni ca să facă schimbări. Pe 7 noiembrie, consiliul concurenței din Turcia a decis că Google a făcut schimbări, dar nu suficiente. Astfel, motorul de căutare nu putea fi schimbat pe telefoane.

Yandex, motor de căutare rival din Rusia, a depus o plângere către autorităţile din Turcia, în care a spus că Google obligă utilizatorii să folosească doar motorul său de căutare. Așa a venit amenda pentru Google.

Ce se întâmplă cu telefoanele pe care serviciile Google erau deja?

Google și-a informat acum partenerii că nu va mai furniza Google Mobile Services pe dispozitive noi. Astfel, telefoanele viitoare vor avea Android, dar fără aplicațiile companiei. Totuși, cele care deja au fost vândute sau sunt în stocurile magazinelor nu vor fi afectate de decizie.

Sunt, însă, țări în care serviciile companiei n-au fost niciodată cruciale. Cel mai bun exemplu e China, unde producătorii au dezvoltat ecosisteme paralele. Astfel de evenimente pot duce la dezvoltarea unor sisteme de operare alternative Android și, pe termen lung, Google să-și piardă poziția dominantă.

În prezent, compania dezvoltă fiecare versiune nouă de Android și o pune la dispoziție oricui sub principiile politicii open source. Totuși, serviciile sale înseamnă, mai ales, Play Store, cel mai mare magazin cu aplicații. Implicit, orice magazin alternativ ar trebui să furnizeze aplicațiile necesare utilizatorilor. Huawei a construit în ultimii ani AppGallery, dar este încă departe de a fi rival pentru Play Store sau App Store.


Pub