Grădiniță cu slujbe la pachet, constatare de discriminare și protest la Primărie

PE SCURT

Biserica creștin-ortodoxă de pe teritoriul grădiniței nr. 150 din sectorul Râșcani al Capitalei nu este doar o construcție ilegală și nefinalizată. S-a depistat că, în timpul orelor de program, copiii sunt aduși de către angajații instituției preșcolare în mod organizat în localul respectiv, unde participă la ceremoniile oficializate. Administrația grădiniței neagă acuzațiile. Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a fost sesizat în această privință și a emis o decizie în această privință. Acesta a constat discriminarea indirectă pe criteriul de convingeri în procesul educațional și a solicitat DGETS să întreprindă măsurile necesare, în vederea garantării faptului că pe teritoriul instituției preșcolare nu se vor desfășura activități religioase contrare principiului învățământului laic.

În același sens, astăzi, un grup de activiști civici au venit la ședința matinală a Primăriei, pentru a-și arăta nemulțumirea față de construcția acelei biserici pe teritoriul grădiniței.

PE LUNG

O persoană a cărui identitate nu a fost făcută publică a depus o plângere asupra construcției unei biserici creștin-ortodoxe pe teritoriul grădiniței nr.150 de pe str. Matei Basarab 4 din capitală. Petiționarul a invocat și faptul că, în timpul orelor de program, copiii sunt aduși în mod organizat în localul respectiv, unde participă la ceremoniile oficializate.

Administrația instituției preșcolare neagă că ar implica copiii în cadrul ceremoniilor oficializate și susține că s-a adresat (după schimbarea conducerii instituției), în repetate rânduri, autorităților responsabile cu privire la construcția locașului de cult.

Mai mult, Ministerul Educației Culturii și Cercetării este de părere că prezența unui edificiu religios nemijlocit pe teritoriul unei instituții publice de învățământ nu se aliniază principiului învățământului laic.

Citește și „Biserica de pe teritoriul unei grădinițe din Chișinău nu a mai fost demolată. Ce mai poate fi făcut

Analizând materialele dosarului și probele foto-video, Consiliul a constatat că la primul nivel al construcției nefinalizate sunt amenajate obiecte cu caracter religios, acolo desfășurându-se activități religioase cu participarea copiilor și a cadrelor didactice, deși, potrivit certificatului de urbanism și autorizației de construcție, în limitele hotarelor terenului repartizat pentru instituția de educație timpurie urma să fie construită o bibliotecă cu Centru de educație moral-spirituală. De asemenea, Consiliul a luat act că, prin dispoziția viceprimarului, lucrările de construcție urmau a fi sistate, iar partea de construcție ridicată deja, urma să fie demolată – responsabilități care reveneau Preturii sectorului Râșcani și Direcției de poliție a mun. Chișinău.

Consiliul a emis o decizie de constatare a discriminării indirecte pe criteriul de convingeri în procesul educațional și a solicitat DGETS să întreprindă măsurile necesare, în vederea garantării faptului că pe teritoriul instituției preșcolare nu se vor desfășura activități religioase contrare principiului învățământului laic. Administrației instituției i s-a recomandat să nu admită influențarea religioasă a copiilor în incinta instituției preșcolare și să nu-i expună pe aceștia la ceremonii religioase pe parcursul programului. În aceeași ordine de idei, Direcția de poliție din mun. Chișinău și Pretura sectorului Ciocana urmează, în baza recomandărilor și după competență, să asigure executarea dispoziției Primăriei de sistare a lucrărilor de construcție, prin limitarea accesului neautorizat al persoanelor străine pe teritoriul grădiniței și demolarea construcției neautorizate.

Sursa foto: Agora.md

Mai mult, astăzi, la ședința primăriei mun. Chișinău, un grup de activiști a amintit că au cerut să fie sistate lucrările de construcție a unei biserici, iar viceprimarul Victor Chironda le-a promis că slujbele religioase vor înceta. Acest lucru nu s-a întâmplat. Activiștii declară că au solicitat și audieri la primarul general, Ion Ceban, și ar fi fost refuzați.

Amintim că de aproape doi ani, o grădiniță din sectorul Râșcani al Capitalei ajunge periodic subiect de știri în presa națională. Potrivit autorizației de construcție, acolo urma să fie construită o bibliotecă, cu centru de educație moral-spirituală. Deși există o dispoziție a fostului primar interimar Ruslan Codreanu de a demola construcția, lucrările sporadic mai continuă. Responsabili de la Primăria Chișinău cunosc situația și promit că o vor discuta la Consiliul Municipal. Juriștii urbaniști declară că nu s-ar fi ajuns la o așa situație, dacă ar fi existat un plan urbanistic transparent, care ar include destinația tuturor bunurilor imobile. Totodată, ei susțin că ar fi necesară și o interpretare a normei constituționale în ceea ce privește învățământul laic. În total, în Chișinău există aproximativ 10 biserici ridicate pe teritoriile grădinițelor și școlilor.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.