Tribunalul București a pronunțat primele sentințe în dosarul „Colectiv”
Social 16 decembrie 2019, 15:40 | 1521

Magistrații Tribunalului București au pronunțat astăzi primele condamnări în dosarul „Colectiv”. Se întâmplă la patru ani de la drama care a marcat România prin moartea a 65 de tineri și mutilarea câtorva zeci. Printre cei condamnați sunt fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu - Piedone, patronii clubului „Colectiv”, doi pompieri, dar și șefa unei firme de artificii. Sentințele nu sunt însă definitive.

Fostul primar al Sectorului 4 din București, Cristian Popescu-Piedone, a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul „Colectiv”. Cea mai mare pedeapsă a primit-o patroana firmei de la care au fost achizionate artificiile ce au declanșat prăpădul - 12 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Cei trei patroni ai clubului „Colectiv” au fost condamnați fiecare la câte 11 ani și 8 luni de închisoare. Două angajate din Primăria Sectorului 4 au primit câte 7 ani de închisoare, iar o a treia are o pedeapsă de 3 ani cu suspendare. Doi pirotehniști au fost condamnați la 9 ani și 8 luni de închisoare, iar doi pompieri, acuzaţi că au permis funcţionarea clubului, deşi ştiau că localul nu deţine aviz de securitate la incendiu, au primit câte 9 ani și două luni de pușcărie. Asta în condițiile în care, pe durata procesului, acuzaţii s-au declarat nevinovaţi şi au cerut achitarea. Sentințele decise de Tribunalul București sunt mai mici decât ceea ce au solicitat procurorii în acest dosar și pot fi contestate.

Așa a pornit, în toamna anului 2015, cea mai mare tragedie colectivă din România ultimelor decenii. Un club improvizat într-o fostă fabrică din București a luat foc din cauza artificiilor aprinse în timpul unui concert rock. 153 de secunde a durat incendiul, suficient cât 27 de tineri să moară pe loc, alții să se calce în picioare spre ieșire și să fie grav afectați de flăcări și fum. Aproape 150 de oameni au fost internaţi cu arsuri grave, dar 37 dintre ei nu au supraviețuit rănilor și infecțiilor luate din spitale. Un al 65-lea, supraviețuitor al incendiului, și-a pus capăt zilelor după doi ani.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie