850 de cazuri de HIV confirmate în 2019
Social 16 decembrie 2019, 18:15 | 1475

”E în puterea ta să oprești epidemia HIV!”. Specialiștii afirmă că infecția nu este o condamnare la moarte, dacă este depistată și la tratată la timp. Subiectul este discutat astăzi și mâine în cadrul unei conferințe naționale HIV/SIDA.

Natalia Palamari trăiește cu HIV de aproape 13 ani. Din start i-a fost spus că va mai trăi încă doi ani.

Nu este o condamnare, spune și Ruslan Poverga, directorul Asociației Obștești „Iniţiativa Pozitivă”, care la 21 de ani a aflat că are HIV. Problema este că aproximativ jumătate din oamenii care trăiesc cu această infecție nu știu despre acest lucru, spune el.

De-a lungul anilor, în grupurile de risc sunt oamenii care își injectează droguri, femeile care prestează servicii sexuale şi bărbaţii care întrețin relații cu bărbaţi. Însă, nimeni nu este ferit...

Dacă se dovedește că ești infectat, urmează tratamentul specific, datorită căruia nu mai ești sursă de infecție pentru alții și poți trăi până la adânci bătrâneți.

Anul acesta au fost confirmate 850 de cazuri HIV. Mai mult de jumătate nu sunt în primul an de infectare, susțin specialiștii. Anul trecut au murit din această cauză 300 de oameni, asta deși atât testele, cât și tratamentul sunt gratuite. 

Opinia ta contează. Comentează!