15:25:29 25.04.2024
Stiri

DOC // Un deputat îi solicită Procuraturii să se autosesizeze în legătură cu TRANZACȚIONAREA funcției de procuror general pentru două milioane de euro: „Trebuie să se facă lumină”

Social 16.12.2019 12:05 Vizualizări2542 Autor: Ziarul National
DOC // Un deputat îi solicită Procuraturii să se autosesizeze în legătură cu TRANZACȚIONAREA funcției de procuror general pentru două milioane de euro: „Trebuie să se facă lumină” RFE/RL


Procuratura Generală ar urma să investigheze presupusa tranzacție din anul 2009, între Alianța „Moldova Noastră” (AMN), condusă de Serafim Urechean, și Partidul Democrat, cu privire la „vinderea” funcției de procuror general pentru suma de două milioane de euro.

O interpelare în acest sens a expediat astăzi la Procuratura Generală deputatul de la Partidul Acțiune și Solidaritate, Radu Marian.

„Până acum nu am auzit nimic de la procuratură pe marginea acestor declarații extrem de grave făcute de oameni care erau deputați la acel moment. Trebuie să se facă lumină și pe acest caz”, și-a argumentat Marian demersul.



Menționăm că în spațiul public se discută de mai mulți ani acest subiect, însă confirmarea a venit vara trecută de la Vlad Filat. Acesta a declarat atunci, în cadrul unui interviu oferit din închisoare, că acest lucru i-a fost comunicat de către foştii deputaţi AMN Veaceslav Platon şi Veaceslav Untilă.

„În 2009, la mine acasă a fost Untilă cu Platon. Eu nu cunoșteam că va veni cu Platon, pe atunci era deputat. Primul m-a telefonat, au venit după ora 23:00. Mesajul a fost unul direct. S-a decis vânzarea funcției de procuror general contra unei sume de 2 milioane de euro. S-a decis ca această candidatură să fie din partea lui Urechean, dar de fapt era a lui Plahotniuc – Zubco, care este cumnat cu cel care este acum președinte al raionului Ialoveni, Ghenadie Sajin. Ei au încercat să împiedice această numire. După întâlnirea cu ei, am avut o discuție cu ambasadorul american. Noi discutam deseori la ore târzii sau prea devreme. Eu i-am spus situația, iar dânsul mi-a zis că e grav, dar până la urmă este decizia voastră”, a declarat Filat.

CITIȚI și Urecheanu vorbește despre funcția de procuror general pe care i-ar fi vândut-o lui Plahotniuc „cu două milioane de euro”

Ulterior, informația a fost confirmată și de Veaceslav Platon, tot în cadrul unui interviu din închisoare. Totuși, Platon a spus că, până la urmă, Urechean a fost păcălit și ar fi încasat pentru această tranzație „vreo 300 de mii de euro”.

Amintim că Valeriu Zubco a fost numit în funcţia de procuror general în octombrie 2009. Acesta a fost demisi la 21 ianuarie 2013, după ce s-a aflat de incidentul din rezervația Pădurea Domnească. Acesta ar fi tăinuit vânătoarea din 23 decembrie 2012, soldată cu moartea omului de afaceri Sorin Paciu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md