OSCE lansează o nouă platformă online pentru combaterea violenței împotriva femeilor din sud-estul și estul Europei

violenta femei

Secretariatul OSCE a lansat astăzi o nouă platformă online care conține informații despre susținerea eforturilor de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor.

Disponibilă în șase limbi, platforma www.stopvawnow.org este concepută ca un instrument practic pentru funcționari, organele de ocrotire a normelor de drept, ONG-uri și publicul larg din Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Moldova și Ucraina.

Pagina web este aranjată simplu, astfel încât utilizatorii să poată găsi rapid informațiile de care au nevoie, cu date, îndrumări și numere de contact relevante pentru fiecare țară.

În secțiunea „Am nevoie de ajutor”, femeile care se confruntă cu violența pot găsi informații despre instituțiile pe care le pot contacta în cazul în care au nevoie de sprijin, cum ar fi numerele de telefon ale ONG-urilor specializate în acest domeniu și serviciile de asistență locale.

În secțiunea „Vreau să ajut”, OSCE a compilat o serie de pași pe care cetățenii îi pot face pentru a alerta situații critice de violență, sau pentru a sprijini femeile și a sensibiliza opinia publică asupra acestui fenomen.

Secțiunea „Vreau informații” oferă detalii suplimentare cu privire la rezultatele și recomandările Studiului OSCE privind Bunăstarea și Siguranța Femeilor, publicat la începutul acestui an. S-a constatat că 70 % dintre femeile din Sud-Estul și Estul Europei au fost supuse unei forme de violență: sexuală, fizică, psihologică, de urmărire sau hărțuire sexuală, însă rata de raportare a acestor incidente este foarte mică. Doar 15 % dintre femei au raportat poliției cel mai grav incident de violență cu care s-au confruntat în prezent din partea partenerului.

„Această platformă se bazează pe rezultatele Studiului realizat de OSCE privind Bunăstarea și Siguranța Femeilor, iar conform constatărilor, ceea ce își doresc cel mai mult femeile care s-au confruntat cu un incident violent este sprijinul moral și o persoană cu care să vorbească”, a spus Serani Siegel, managerul de proiect al studiului. „De asemenea, studiul a subliniat importanța de a vorbi despre această problemă în societate și de a oferi femeilor resursele necesare pentru a raporta incidentele de violență. Pagina web va ajuta și le va permite femeilor să găsească o serie de alternative pentru raportarea cazurilor de violență și pentru obținerea sprijinului necesar.”

Pagina web este concepută de asemenea pentru ca factorii de decizie guvernamentali, organele de ocrotire a normelor de drept, ONG-urile, mediul academic și mass-media să înțeleagă mai bine amploarea problemei și să poată ghida implementarea politicilor și acțiunilor practice. La fel, această pagină web se va axa pe combaterea atitudinilor de blamare a victimelor, deoarece acestea din urmă contribuie la reducerea la tăcere a femeilor care s-au confruntat cu acte de violență.

Lansarea paginii web coincide cu sfârșitul campaniei „Sparge Tăcerea”, la 10 decembrie, desfășurată de OSCE în timpul celor 16 Zile de Activism împotriva violenței de gen. Campania „Sparge Tăcerea” s-a axat pe modificarea opiniilor și a atitudinilor din societate care contribuie la inegalitatea de gen și, prin urmare, la violența împotriva femeilor.

În cadrul acestei campanii, o serie de postere au fost tipărite și distribuite la posturile de poliție din localitățile acoperite de studiu, scopul acestora fiind evidențierea rolului important pe care îl pot avea polițiștii și alți angajați ai secțiilor de poliție în sprijinirea victimelor violenței.

În campanie s-a implicat un număr mare de persoane din regiune, prin intermediul canalelor social media ale OSCE, cu mai mult de 39 de mii de accesări pe Facebook, precum și 57 de mii de vizualizări pe Twitter și 16 mii de vizualizări pe Instagram. Un filtru dedicat, pe Instagram, elaborat anume pentru această campanie, a adunat 83 de mii de accesări de-a lungul celor 16 Zile ale campaniei. Campania a fost susținută pe larg de utilizatorii de social media și formatori de opinie, culminând cu mai multe de 20 de milioane de accesări.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente