image
Sursa foto: digi24.ro

Erupţia vulcanică din Noua Zeelandă: Echipaje de scafandri, folosite pentru recuperarea cadavrelor

Echipaje de scafandri au început sâmbătă operaţiunile de căutare a cadavrelor aflate în apele din jurul White Island, insula neozeelandeză afectată recent de erupţia unui vulcan care a ucis cel puţin 16 persoane, informează Agerpres.

Sub ameninţarea unei noi erupţii, scafandrii locali încearcă să găsească trupurile a două persoane dispărute, la cinci zile după erupţia de luni.

Căutările se concentrează pe zona în care un cadavru a fost văzut plutind la suprafaţa mării în a doua zi după erupţie.

Scafandrii operează "în condiţii unice şi dificile", în ape "cu o vizibilitate ce variază de la zero la doi metri", a declarat directorul-adjunct al Poliţiei locale, John Tims.

Din cele 47 de persoane care se aflau pe insulă în momentul erupţiei, cel puţin 16 au fost ucise şi 28 erau încă spitalizate sâmbătă în Noua Zeelandă şi în Australia, dintre care 21 se află într-o stare considerată "critică" de către medici.

Cele mai multe dintre persoanele prezente pe White Island erau turişti veniţi din Australia, Statele Unite, Marea Britanie, China, Germania, Malaezia şi Noua Zeelandă.

Cadavrele a şase persoane au fost recuperate vineri în urma unei operaţiuni riscante, ce a fost realizată de soldaţi din trupele de elită neozeelandeze, în condiţiile în care o nouă erupţie poate să se producă în orice moment.

Prima victimă identificată oficial sâmbătă de Poliţia neozeelandeză este o australiancă de 21 de ani, Krystal Browitt. Tânăra femeie se afla în vacanţă în Noua Zeelandă alături de alţi membri ai familiei sale, alături de care îşi sărbătorea ziua de naştere.

Oamenii de ştiinţă care monitorizează White Island au declarat sâmbătă că posibilitatea unei erupţii în acest weekend a scăzut, dar riscul continuă să există.

"Noua lor estimare vorbeşte despre un risc de 35%-50% pentru ca o nouă erupţie să se producă", a anunţat Natalia Deligne, specialistă în riscuri vulcanice.

Jacinda Ardern, prim-ministrul Noii Zeelande, a decretat păstrarea un minut de tăcere, lunea viitoare, în memoria victimelor.

Minutul de tăcere va avea loc luni, la ora locală 14:11 (01:11 GMT), exact la o săptămână după debutul erupţiei de pe White Island.

Noutăţile partenerilor

comentarii: