Adjunctului interimar al procurorului Anticorupție i-au fost sistate atribuțiile administrative în cadrul PA, însă rămâne să conducă dosarul furtului miliardului

Adjunctului interimar al procurorului Anticorupție, Octavian Iachimovschi, i-au fost sistate atribuțiile administrative în cadrul PA, însă va rămâne să conducă grupul de urmărire penală pe frauda bancară. Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Emil Gaitur.

Foto: Ziarul de Gardă

Octavian Iachimovschi exercită funcția de adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, iar ordinul prin care a fost investit în această funcție va fi sistat luni, 16 decembrie 2019.

Procurorul urmează să fie reîncadrat la locul permanent de muncă și va activa în continuare în calitate de procuror în aceiași procuratură.

Iachimovschi conduce de câteva luni grupul de urmărire penală în cazul devalorizării sistemului bancar, iar acest transfer nu-i va afecta activitatea în cadrul dosarului, susține purtătorul de cuvând al PG.

Adjunctul procurorului general, Ruslan Popov a precizat pentru ZdG că pe dosarul furtului miliardului „urmează a se intensifica lucrul iar „domnului Iachimovschi, practic i s-a pus în sarcină să lase tot restul sarcinilor, în special cele administrative, și să se ocupe cu acest dosar care se află în topul ordinii de zi și la politic, și la societatea, și la procurorul general. Aceasta este unica cauză”.

Amintim că Procuratura Generală are mai puțin de o lună la dispoziție pentru a prezenta Parlamentului un raport în dosarul furtului miliardului, însă, adjunctul procurorului general Alexandr Stoianoglo, Ruslan Popov, a mai cerut o lună pentru a investiga dosarul furtului miliardului, din motiv că noua conducere a PG nu are încredere în raportul întocmit de Procuratura Anticorupție și nu deține toate informațiile, iar în acest sens mai are nevoie de timp pentru a studia amănunțit dosarul.

Mai mult, acesta l-a învinuit pe fostul șef al PA că a refuzat să ofere acces în dosarul furtului miliardului Procuraturii Generale, Stoianoglo a făcut cunoștință cu dosarul propriu-zis abia la data de 10 decembrie curent.

La rândul său, Viorel Morari, neagă acuzațiile: „Declarațiile procurorului general adjunct precum că Procuratura Anticorupție a refuzat să furnizeze informații Procuraturii Generale din dosarul furtului miliardului este o minciună. Luni, la ora 10:00, la PA s-au prezentat 21 de controlori, procurori din cadrul PA, care au stat practic până la ora 16:00, în momentul când au aflat că am contestat actele normative ale procurorului general și controlul urmează a fi suspendat. Astfel, în ziua de luni (9 decembrie) ei au avut acces la toate materialele și dosare”


Pub