Moldova.org recomandă: DoR, Recorder și TakieDela

PE SCURT

În fiecare weekend, echipa Moldova.org recomandă spre lectură articole publicate de instituții de jurnaliști pe care le urmărim și a căror muncă este un exemplu bun pentru noi.

Deși aceste materiale relatează niște istorii triste, totuși acestea vă vor pune pe gânduri și poate chiar vă vor face mai buni.

PE LUNG

TakieDela: Живучий (Supraviețuitorul)

Serghei Egorovici vorbește încet și emoționat când trebuie să povestească despre el. Însă, vocea îi prinde volum și viață când își amintește de explozia care i-a divizat viața în două.

În urmă cu 23 de ani, un locuitor al satului Lyudinovo, regiunea Kaluga, Sergey Dementiev, a mers la un rezervor de combustibil improvizat pentru a verifica dacă apa a fiert. În acel moment, rezervorul a explodat. Mai mult despre ziua care i-a schimbat întreaga viață, Serghei nu-și mai aduce aminte. Câteva zile mai târziu, s-a trezit într-un centru pentru oamenii care au suferit arsuri. Era bandajat ca o mumie. Iar ochii roșii deabia se mai vedeau. Serghei avea arsuri pe față, cap, mâna dreaptă și pe umăr. Corpul îi striga de durere. Soția Antonina, care îi era aproape  în această perioadă grea, îi povestea că explozia a fost atât de puternică încât a zguduit ferestrele caselor vecine. Că un vecin l-a învelit într-o pătură și l-a dus în brațe până la mașină.

Serghei și-a pierdut urechea, sprâncenele, părul și parțial pleoapele, iar ochiul drept încă nu se închide complet. El spune că s-a întors parcă în pielea unei alte persoane.

DoR: Pentru un cuplu de români de-afară, acasă nu încape într-un bagaj

De patru ani de când locuiesc în Germania, Cristi și Ioana învață despre nuanțele despărțirii de România.

Ce-ți încape într-un bagaj? Un fular și un tricou al echipei preferate. Câteva șepci. Niște pui de găină congelați. Puloverul galben-muștar care încă miroase a balsamul folosit de mama la spălat. Sandalele pe care nu le poți purta mai mult de câteva zile pe an într-un oraș ploios. Câteva haine cu care să iei viața de la capăt la 5.425 de kilometri de casă.

Ce nu-ți încape într-un bagaj? Prânzurile când ai un prieten cu care să discuți. Familia. Un meci pe stadionul preferat și cântecele din peluză. Grădina casei în care ai crescut. Weekendurile din casa părinților. Ieșirile la bere cu prietenii din copilărie. Apropierea de oamenii care vorbesc aceeași limbă ca tine. Acasă. Acasă nu încape într-un bagaj.

Uneori avem mai multe locuri pe care le putem numi acasă. Pentru Cristian Pătru și Ioana Dușe, unul e în Cluj, unde ea a locuit în studenție, unde încă locuiesc părinții lui și unde și-au trăit primii ani de relație. Un altul ar putea fi apartamentul de trei camere din Lüneburg, un oraș de vreo 70.000 de locuitori, aflat la 60 de kilometri de Hamburg, în care și-au aranjat pe câteva rafturi din sufragerie lucrurile care construiesc un acasă.

Recorder: Vasile aleargă mai departe

Când avea doi ani, lui Vasile i s-a întâmplat un lucru de groază: a răsturnat o oală cu apă clocotită care s-a vărsat lângă el și l-a învăluit într-un abur fierbinte. Jumătate din chipul său a devenit roșu și a fost internat într-un spital din Suceava. Acolo a luat o bacterie și, din cauza infecției, contururile feței sale au început să se șteargă, ca într-un blestem.

Vasile vine dintr-un sat care se numește Marginea. Iar povestea e că el a plecat de la această margine de lume, cu toate cicatricile la vedere, și-a petrecut copilăria și adolescența prin spitale, în căutarea chipului său, dar a găsit și altceva: și-a întâlnit sensul vieții.

Vasile a înțeles că este chemat să fie medic, mai exact chirurg plastician. Nimeni nu știe mai bine decât el ce înseamnă durerea omenească, dar și puterea de a vindeca. Căci, vedeți dumneavoastră, mai are Vasile ceva care se vede și de pe lună: o inimă mare.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.