Un nou paragraf al Brexitului a fost scris. Ce s-a mai întâmplat în lume în această săptămână

PE SCURT

În această săptămână au avut loc evenimente importante pe plan mondial și în Europa, în special. Englezii au decis soarta Brexitului, un vulcan a erupt și ucis mai mulți turiști, UE este pregătită să investească și mai mult în energia curată, iar un fost primar al Moscovei, adesea confundat în acea perioadă cu președintele țării, a decedat la vârsta de 86 de ani. 

PE LUNG

Marea Britanie și-a decis soarta

În această săptămână, în Marea Britanie au avut loc alegerile parlamentare. Acesta este al treilea scrutin legislativ organizat în mai puţin de cinci ani, după alegerile din 2015 şi 2017, şi primul organizat în decembrie în aproape 100 de ani. Scrutinul va decide soarta Brexitului care a ajuns în impas. Acesta este şi motivul pentru care premierul conservator Boris Johnson a convocat alegerile anticipate, sperând să obţină majoritatea absolută care îi lipsea pentru a debloca situația și a scoate Regatul din UE în condițiile sale. Pentru aceste alegeri parlamentare au fost deschise zeci de mii de secții de votare unde sunt așteptați cei aproximativ 30 de mln de englezi. Majoritatea englezilor cu drept de vot au votat pentru conservatori. După anunțarea rezultatelor, Boris Johnson a declarat că guvernul său conservator a primit un „mandat puternic de a pune în practică Brexitul” şi că acest scrutin „istoric” îi va permite guvernului său să „respecte voinţa democratică a poporului”, referire la rezultatul referendumului din 2016 și să iasă din UE pe data de 31 ianuarie 2020.

La 23 iunie 2016,  a avut loc referendumul Brexit, în cadrul căruia 51,9% din alegători au votat pentru ieșire și 48.1% pentru a rămâne în Uniunea Europeană. Această decizie a uimit întreaga Europă. Brexit-ul a fost văzut ca fiind una dintre cele mai mari crize contemporane în ochii oficialilor UE, în timp ce politicienii naționali din partidele majore au văzut acest lucru ca o catastrofă. A fost pentru prima oară în istoria Marii Britanii când rezultatele unui referendum au fost contrare opțiunii guvernului care le-a organizat. Apoi, Marea Britanie a solicitat o amânare a ieșirii din Uniunea Europeană.

Eruperea vulcanului în Noua Zeelandă

În această săptămână a erupt puternic vulcanul de pe Insula Albă. Acesta a ucis cel puțin 13 persoane. Alte 34 au fost spitalizate, iar în unele cazuri arsurile sunt atât de severe, încât e puțin probabil să supraviețuiască. „Sunt de părere că pe insulă nu mai este nimeni care să fi supraviețuit”, a declarat comisarul adjunct John Tims, scrie BBC. 

Vulcanul de pe Insula Albă este unul dintre puținele din Noua Zeelandă care poate erupe brusc, fără niciun avertisment. În momentul producerii evenimentului, pe insulă se aflau 47 de turiști. Erupțiile acestui vulcan sunt de scurtă durată, dar odată ce au avut loc sunt șanse mari să aibă loc și altele, de intensitate mai mică, până la reechilibrarea sistemului, arată The Guardian.La erupția care a avut loc luni după amiaza norul de fum a avut o înălțime de trei kilometri. Vulcanul a erupt frecvent în ultimii 50 de ani, ultima dată în anul 2016.

Comisia Europeană investește în păstrarea mediului

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, intenţionează să ofere subvenţii în valoare de 100 de miliarde de euro ţărilor din cadrul Uniunii Europene, pentru programe de renunțare la combustibilii fosili, în scopul reducerii emisiilor poluante. Potrivit ei, protejarea climei este o prioritate a Comisiei, care şi-a asumat angajamentul eliminării emisiilor de dioxid de carbon în spaţiul Uniunii Europene până în anul 2050. Comisia speră că acest fond special va ajuta țările precum Ungaria, Polonia și Cehia, care sunt puternic afectate de tranziţia la sisteme industriale mai puţin poluante. „Costurile tranziţiei vor fi mari, dar costurile lipsei de măsuri vor fi şi mai mari”, a declarat Ursula pentru Associated Press. În martie 2020, președinta Comisiei va prezenta o Lege privind clima, care-și propune să diminueze emisiile de dioxid de carbon cu cel puţin 50% până în anul 2030, comparativ cu nivelul din 1990.

Rusia nu poate participa la Jocurile Olimpice

Rusia nu va putea participa la Jocurile Olimpice timp de 4 ani. Decizia a fost luată recent de către Agenția Internațională Anti-Dopaj. Astfel, sportivii ruși vor putea participa la competiție până în 2023 doar sub un steag neutru. Sancțiunea se aplică inclusiv la Jocurile Olimpice din 2020 și Mondialul de fotbal din 2022. Vladimir Putin, președintele Rusiei, a declarat că această decizie „contrazice regulile mișcării Olimpice”. 

Această decizie de suspendare vine după ce Rusia a fost implicată într-un scandal de dopaj, când Agenția Internațională Anti-Dopaj a descoperit că aproximativ 1.000 de sportivi ruşi s-au dopat pentru a obţine performanţe, în perioada 2011-2015. Această sancțiune se aplică și la fotbal.

Fostul primar al Moscovei s-a stins din viață

Iurii Lujkov, fostul primar al Moscovei, a decedat la vârsta de 83 de ani. El s-a stins din viață într-o clinică din Munchen, după o intervenție chirurgicală. Iurii Lujkov a fost în fruntea Moscovei timp de 18 ani, în perioada 1992-2010. Lujkov s-a născut la Moscova, pe data de 21 septembrie, 1936. În 1958, a absolvit Institutul Industriei Petrolului şi Gazelor din Moscova „I.M. Gubkin, cu diplomă de inginer mecanic. În 1975 a devenit membru al Consiliului raional din Babushkino, doi ani mai târziu, a fost ales membru în Consiliul Local Moscovei, unde a activat până în 1990. Din 1987 până în 1990, a fost deputat al Consiliului Suprem al Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse (RSFSR). La 6 iunie 1992 el a fost numit primar de către Boris Elțin. Politicile sale includeau asigurarea transportului gratuit pentru persoanele în vârstă și o încurajare puternică a antreprenoriatului în afaceri. 

Sub conducerea lui Lujkov, Moscova a cunoscut un avânt în construcții și a devenit cel mai atractiv oraș din lume pentru investiții imobiliare în 2008, potrivit PriceWaterhouseCoopers. Tot Lujkov a extins sistemul de transport urban. Al treilea drum de centură a fost construit pentru a ușura problema traficului, șoseaua de centură MKAD a fost reconstruită pentru a face față traficului din ce în ce mai mare.  Majoritatea drumurilor majore ale orașului au fost îmbunătățite cu autostrăzi ridicate și intersecții rutiere. Metroul din Moscova s-a extins dincolo de limitele orașului. În acest timp, au fost introduse noi sisteme de transport pentru Moscova, cum ar fi sistemul de transport feroviar de capacitate medie și monorail.

Cu toate acestea, la 28 septembrie 2010, primarul Moscovei a fost demis de președintele Dmitrii Medvedev, invocând „pierderea încrederii”. Aceasta era o formulă legală tradițională rusă pentru demiterea necinstită. În acea perioadă, Kremlinul înlocuia în mod constant vechii șefi regionali, aleși deja pe vremea lui Boris Elțin, cu candidați mai tineri.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.