Rezultatele alegerilor primite cu proteste la Londra. Sute de britanici au ieșit în stradă, nemulțumiți de victoria lui Boris Johnson

Protesters Demonstrate Against Boris Johnson’s Appointment As UK’s New Prime Minister
Foto: Guy Smallman

Victorie primită cu proteste în Londra. Sute de oameni au ieşit în stradă, nemulţumiţi de succesul categoric al premierului Boris Johnson la alegerile parlamentare. Oamenii au mărşăluit prin centrul capitalei britanice şi au scandat lozinci împotriva premierului. Au existat şi îmbrânceli între taberele pro şi contra Boris Johnson, dar violenţele s-au calmat rapid la sosirea poliţiei.

Protestatarii pregătiți cu pancarte pe care scria „Nu respectaţi regula parlamentarilor (conservatori)” și „Bun venit refugiaţi, bun venit!”, au mărşăluit de la biroul din Downing Street al lui Johnson până în Piața Trafalgar și până la districtul teatrului, blocând traficul și atrăgând o prezență masivă a poliției.

Conservatorii premierului Boris Johnson au câştigat peste jumătate dintre mandate la alegerile legislative, lucru care deschide calea către ieşirea din Uniunea Europeană. Este cel mai bun scor obţinut de Partidul Conservator în ultimii 32 de ani, în timp ce laburiştii au suferit cea mai grea înfrângere din ultimele opt decenii.

1

Votul care-l menţine pe Johnson la putere are, însă, și un prim efect dur: naţionaliştii scoţieni au anunțat că reiau demersurile în favoarea unui nou referendum pentru independență, scrie Digi24.

Cea mai categorică victorie din ultimele decenii, în Marea Britanie

Bucurie imensă în tabăra conservatorilor britanici, după cea mai categorică victorie din ultimele trei decenii. Boris Johnson a primit mandatul pe care şi-l dorea pentru a scoate Regatul Unit din Uniunea Europeană. Aşa că acum nu mai există nicio piedică în calea aprobării acordului încheiat cu Bruxelles-ul.

„Un mandat covârșitor rezultă din aceste alegeri: să ducem Brexit la bun sfârșit. Vom onora această datorie pe 31 ianuarie 2020”, spune Boris Johnson, premierul Marii Britanii.

Pentru laburiști, scrutinul s-a dovedit un adevărat dezastru – au obţinut cele mai puține mandate din ultimii 80 de ani, iar în fața unui asemenea dezastru, liderul partidului are o singură soluţie.

„Vreau să fie clar că nu voi conduce partidul în vreo viitoare campanie pentru alegeri generale”, spune Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist.

Naționaliștii din Scoția susțin organizarea unui referendum pentru independență

Bucuria lui Boris Johnson pare, totuși, umbrită de un anunţ venit din Scoţia; naţionaliştii de aici susțin că au primit, la rândul lor, un mandat pentru organizarea unui al doilea referendum pentru independență.

„Aici nu este vorba despre a-i cere permisiunea lui Boris Johnson sau altui politician din Palatul Westminster. Este, în schimb, o afirmare a dreptului democratic al poporului scoțian de a-și hotărî viitorul”, spune Nicola Sturgeon, premierul Scoției.

2

La Bruxelles, victoria conservatorilor a fost primită atât cu bucurie, cât și cu tristețe. Bucurie, pentru că am putea avea mai multă claritate în ceea ce privește Brexit-ul, tristețe fiindcă votul de acum este considerat un al doilea pentru părăsirea Uniunii Europene.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente