Magistrații Ion Druță și Oleg Sternioală, demiși din funcția de judecători la Curtea Supremă de Justiție

Crina Dumitriu
13/12/2019
Colaj CIJM

Magistrații Oleg Sternioală și Ion Drută au fost demisi din functia de judecatori la Curtea Supremă de Justiție. Decizia a fost luată vineri, de membrii Consiliului Superior al Magistraturii, în cadrul ședinței extraordinare. Pentru demisia celor doi magistrați au votat șapte membri ai CSM. Fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, și adjunctul acestuia, Oleg Sternioală, sunt urmăriți penal pentru îmbogățire ilicită și spălare de bani în proporții deosebit de mari. 

Magistratul Oleg Sternioală a fost audiat miercuri de procurorii anticorupție. Aceasta, dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii a votat ca Oleg Sternioală să fie adus forțat la Procuratura Anticorupție pentru a fi interogat. Sternioală este suspectat de  spălare de bani și îmbogațire ilicită. Drept temei pentru pornirea urmăririi penale au servit investigațiile jurnalistice referitoare la averea magistratului. Magistratul ar fi acumulat, împreună cu membrii familiei sale  venituri de circa 7 milioane de lei și au cumpărat bunuri de lux de circca 13,8 milioane de lei. Procurorii Anticorupție și ofițerii Centrului Național Anticorupție au efectuat la 4 noiembrie percheziții la domiciliul și locul de muncă al judecătorului.

Și fostul președinte al CSJ, Ion Druță, este cercetat penal pentru îmbogățire ilicită. O cauză penală pe numele acestuia a fost pornită de procurorul general interimar, Dumitru Robu, la 23 septembrie. La numai o zi, pe 24 septembrie, CSM a admis ridicarea imunității președintelui CSJ. În aceeași zi, procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție și ofițerii de urmărire penală din cadrul CNA, au efectuat percheziții în biroul judecătorului. La 29 septembrie, au fost efectuate percheziţii acasă la Ion Druță.

Druță a fost reținut pentru 72 de ore, la 2 octombrie, după ce în cadrul perchezițiilor în biroul și domiciliul magistratului au fost găsite ce ar confirma  bănuiala procurorilor privind îmbogățire ilicită. Ulterior, la 4 octombrie, Ion Druță a fost pus sub învinuire. 

 

Crina Dumitriu
13/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii