Actualitate

Un proiect de zeci de milioane de lei, de care s-ar putea bucura mii de locuitori din Căuşeni, zădărnicit din cauza birocraţiei

Birocraţia a îngheţat la Căuşeni un proiect de zeci de milioane de lei, de care s-ar putea bucura aproape 17 mii de locuitori ai urbei. Este vorba despre reabilitarea capitală a Staţiei de Epurare din localitate. Lucrările urmau să înceapă în acest an, însă, din cauza unor imperfecţiuni în legislaţie, autorităţile aşa şi nu au putut identifica un agent economic pentru implementarea acestuia.

Reabilitarea staţiei face parte dintr-un proiect mai amplu, finanţat de Agenţia de Dezvoltare Regională Sud şi Consiliul Raional valoarea căruia se ridică la 64 de milioane de lei. Prima fază a demarat în 2017 cu construcţia reţelelor de canalizare în cel mai populat sector al oraşului şi s-a finalizat anul trecut.

"Au fost alocaţi în anul curent de la Consiliul raional, 5 milioane de lei. ADR Sud a alocat 7 milioane. Reieşind din sursele financiare pe care le avem", a menţionat Iurie Turtureanu, şef de direcţie Consiliul Raional Căuşeni.

Cele trei licitaţii publice organizate au eşuat, iar autorităţile aşa şi nu au putut stabili agentul economic, astfel că banii au rămas nevalorificaţi.

"Prima licitaţie s-a anulat că din 4 companii care au participat, doar o singură companie s-a calificat. În a doua licitaţie o fost stabilit câştigătorul. În urma contestaţiilor Agenţia Naţională pentru Soluţionarea Contestaţiilor a anulat procedura respectivă. În cadrul a treia licitaţie, a fost stabilit câştigătorul. Şi la moment procedura a fost din nou contestată", a declarat Nicolae Cotruţă, specialist în secţia management proiecte din cadrul ADR Sud.

Responsabilii de proiect dau asigurări că acesta va fi reluat anul viitor.

"O să trecem pe anul viitor, şi prelungim proiectul mai departe.
– Cât timp poate fi prelungit termenul de începere a lucrărilor?
– După mine până nu terminăm. Fiindcă această staţie de epurare este strict necesară", a precizat Iurie Turtureanu.

Vechea staţie de epurare din Căuşeni, construită acum 70 de ani, continuă să activeze, totuşi, în clădirea avariată şi cu utilaje ruginite.

"De mai mulţi ani, de vreo 20 de ani staţia se află într-o aşa stare. Funcţionează doar treapta mecanică. Treapta biologică nu funcţionează. Apa, înainte de a ieşi în râul Botna, trece prin două iazuri biologice. Şi asta e toată curăţirea", a subliniat Alexandru Gâlcă, directorul întreprinderii "Apa Canal" Căuşeni.

Între timp, ecologiştii bat şi ei alarma. Apele reziduale din oraş se revarsă în râu cu o concentraţie de poluanţi care depăşeşte de cel puţin două ori norma admisibilă.

Locuitorii oraşului Căuşeni sunt nemulţumiţi de starea lucrurilor:

"Voi nu vedeţi ce se face în republica noastră. Ce o fost bun o stricat, da vor să facă deamu din rău. Da ei nu fac nimic".

"E birocraţie foarte mare. Dacă lucrul e preconizat, lasă-l să facă în timp, şi în termen că e pentru toată lumea".

Valoarea totală a lucrărilor de reabilitarea a Staţiei de Epurare se ridică la 54 de milioane de lei. În prezent aproape 60 la sută din locuitorii oraşului Căuşeni sunt conectaţi la sistemul centralizat de canalizare.

publika.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *