(video) Cu ce rezultate a venit premierul Chicu în urma vizitei de la Kiev: Problema transportatorilor și asigurarea Republicii Moldova cu gaz

Prim-ministrul, Ion Chicu, a organizat în această dimineață ședința operativă a cabinetului de miniștri pentru a face totalurile în urma vizitei de la Kiev. Astfel, premierul a dat asigurări că problema transportatorilor privind lipsa autorizațiilor a fost remediată. Totodată, potrivit lui Chicu, partea ucraineană a agreat toate aspectele legate de asigurarea cu gaze Republica Moldova prin intermediul traseelor alternative.

Foto: UNIMEDIA

„S-a luat decizia de a dezvolta coridorul de transport comun care ar conecta toate cele patru state la piețile asiatice (Georgia, Ucraina, Republica Azerbaidjan și Republica Moldova). A avut loc și un forum economic în cadrul căruia, agenții economici din cele patru state au înaintat mai multe solicitări autorităților pentru a intensifica relațiile economice dintre aceste țări și, bine-înțeles, elementul principal era definitivarea acorului privind regimul de liber schimb și aplicarea în practică. Momentul important în comunicarea și discuția agendei GUAM a fost conjugarea eforturilor politice comune pe plan internațional pentru susținerea suveranității și integrității teritoriale ale statelor membre”, a menționat Chicu în urma participării la ședința plenară a șefilor Guvernelor statelor membre GUAM.

Pe dimensiunea bilaterală a relațiilor dintre Republica Moldova și Ucraina, prim-ministrul Ion Chicu și omologul său ucrainean, Oleksiy Honcharuk, au discutat mai multe probleme. Potrivit șefului Executivului, transportatorii vor primi autorizații pentru a avea acces liber prin Ucraina de a-și transporta mărfurile.

„Constat că dialogul prietenesc la nivel de conducători de guvern a fost restabilit și avem pentru anul viitor înțelegeri pentru discuțiile ulteiroare. S-a reușit soluțuionarea problemei transportului internațional, blocate din lispa autorizațiilor de transport. Astfel, transportatorii noștri vor putea traversa teritoriul Ucrainei cu destinația Rusia și alte state”, a mai adăugat Chicu.

„Am agreat toate aspectele legate de asigurarea cu gaze a Republicii Moldova prin intermediul traseelor alternative. După discuția de ieri, rămânem să fim optimiști că Rusia și Ucraia vor ajunge la o înțelegere în ceea ce privește tranzitarea gazelor”, spune premierul.

Totodată, în luna martie 2020, la Chișinău se va desfăura ședința Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene.

„Tot atunci, avem acceptul premierului ucrainean, de a vizita Chișinăul”, a mai adăugat Chicu.


Pub