(video) Ședința Consiliului Superior al Magistraturii. Cererile de demisie a judecătorilor Ion Druță și Oleg Sternioală au fost acceptate

(update 10:00) Ședința Consiliului Superior al Magistraturii a fost declarată închisă. Toate subiectele de pe ordinea de zi au fost epuizate.

(update 09:40) Consiliul a examinat, cu ușile închise, cererile de demisie a magistraților Ion Druță și Oleg Sternioală de la Curțea Supremă de Justiție (CSJ).

Cereerea de demisie a judecătorului Ion Druță a fost acceptată de CSM, cu 7 voturi pro.

Cereerea de demisie a judecătorului Oleg Sternioală a fost acceptată de CSM, cu 7 voturi pro.

Consiliul a propus către Parlamentul Republicii Moldova eliberarea magistraților din funcțiile pe care le dețineau la CSJ. Prezenta hotărâre poate fi atacată la Curtea de Apel în termen de 30 de zile.

(update 09:25) 31 de judecători nou-numiți în funcție au depus jurământul. Lista magistraților o puteți vedea aici.

(update 09:03) Ședința a fost declarată deliberativă, cu prezența a opt membri ai Consiliului, printre care ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi și Procurorul General, Alexandr Stoianoglo.

(09:00) În aceste clipe are loc ședința Consiliului Superior al Magistraturii din 13 decembrie, 2019. Pe ordinea de zi sunt nouă subiecte, printre care și cererea de demisie a judecătorilor Oleg Sternioală și Ion Druță de la Curtea Supremă de Justiție.

Aici puteți vedea toate subiectele de pe ordinea de zi.

Amintim că judecătorul Oleg Sternioală și-a depus cererea de demisie la începutul lunii decembrie, anul curent. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi.

La data de 7 noiembrie, curent, Oleg Sternioală a acționat în judecată Consiliul Suprem al Magistraturii, pentru hotărârea de a emite acordul de reținere, percheziție și arestare a sa, invocând că CSM a fost convocată ilegal, atunci când aceasta a eliberat acordul de arestare a judecătorului, deoarece ședința ar fi fost efectuată de foști membri ai CSM, demiși la data de 27 septembrie 2019, în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor.

De asemenea, amintim că magistratul Ion Druță este cercetat penal pentru îmbogățire ilicită. Temei pentru urmărirea penală a servit sesizarea Serviciului de Informații și Securitate, care a analizat proprietățile dobândite de membrii familiei Druță, în perioada 2016-2019, dat fiind că a fost constatată o discrepanță esențială între acestea și veniturile legale declarate.


Pub