CSM a aprobat demisia lui Ion Druță și a lui Oleg Sternioală de la CSJ

Cu șapte voturi pro, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au aprobat demisia lui Ion Druță și a lui Oleg Sternioală de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Prezenta hotărâre poate fi atacată la Curtea de Apel în termen de 30 de zile.

Foto: zdg.md

Magistratul Ion Druță este cercetat penal pentru îmbogățire ilicită. Temei pentru urmărirea penală a servit sesizarea Serviciului de Informații și Securitate, care a analizat proprietățile dobândite de membrii familiei Druță, în perioada 2016-2019, dat fiind că a fost constatată o discrepanță esențială între acestea și veniturile legale declarate.

Potrivit legii, dacă instanța îl va găsi vinovat de fapta incriminată, judecătorul CSJ riscă o amendă în mărime de până la 500 mii lei sau închisoare de până la 15 ani. În ambele cazuri, acesta ar fi privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Oleg Sternioală este cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari, caracterizată prin tăinuirea și deghizarea naturii, originii, amplasării, dispunerii, transmiterii, deplasării proprietăţii reale a bunurilor ori a drepturilor aferente de către o persoană care ştie sau trebuia să ştie că acestea constituie venituri ilicite. Ulterior, Curtea de Apel Chișinău a suspendat decizia Consiliului Superior al Magistraturii, prin care a fost permisă percheziționarea, reținerea și arestarea lui Oleg Sternioală.


Pub