(foto) Consolidarea capacităților în dezvoltarea îngrijirilor comunitare, voluntariatului și incluziunii

Astăzi, 12 decembrie, a avut loc conferința „Consolidarea capacităților în dezvoltarea îngrijirilor comunitare, voluntariatului și incluziunii sociale în Republica Moldova” care a totalizat rezultatele proiectului „Sprijin și asistență pentru sectorul social al Moldovei 2017-2019”, finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare și implementat de partenerul lider Caritas Republica Cehă, prin intermediul AO Pro-Development, împreună cu People in Need și AO Homecare.

Foto: Caritas

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Agenției Cehe pentru Dezvoltare, organizațiilor non-guvernamentale, studenți, precum și experți în domeniu medico-social. În cadrul conferinței au fost abordate subiecte cum ar fi consolidarea capacităților în dezvoltarea îngrijirilor comunitare din țară și strategiile de incluziune socială prin prisma organizațiilor ce au beneficiat de granturi în cadrul proiectului. De asemenea partenerii proiectului au prezentat rezultatele finale ale acestuia.

Evenimentul a cuprins și 3 ateliere tematice unde au fost discutate provocările în dezvoltarea sectorului de îngrijiri comunitare integrate la domiciliu, noi oportunități în formarea și stagierea voluntarilor în domeniul medico-social, dar și promovarea incluziunii sociale a persoanelor defavorizate. La finele conferinței a fost elaborată rezoluția finală unde s-au regasit mai multe solicitari, dintre care:

1. Revederea costului unei vizite de îngrijiri medicale la domiciliu.

2. Majorarea cotei – parte a finanțării serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu din fondul de bază CNAM cu 0,9 %;

3. Crearea centrului educațional teoretic-practic pentru instruirea continuă a cadrelor din domeniul social.

4. Motivarea și susținerea de către ministerele de resort a sectorului nonguvernamental în extinderea serviciilor de îngrijiri edico-sociale la nivel național.

5. Să fie creata o platformă a organizațiilor care pot să primească studenți la practică. Instituțiile de Stat să fie obligate să primească studenți la practică. De solicitat de la Ministerul Educației să ofere remunerare mai mare pentru studenții primiți la practică.

6. Organizarea evenimentelor publice pentru promovarea activitatii de voluntariat si implicarea voluntarilor din diverse domenii

Reamintim că prin proiectul „Sprijin și asistență pentru sectorul social al Moldovei 2017-2019” a fost oferit un suport multi-dimensional mai multor organizații și instituții de pe întreg teritoriul țării, cu scopul dezvoltării unui sistem funcțional de furnizare a serviciilor descentralizate și dezinstituționalizate, consolidării furnizorilor de servicii locale și a sustenabilității operaționale și financiare a sectorului serviciilor de îngrijiri la domiciliu.

Menționăm că prin acest proiect au fost acordate 24 de granturi organizațiilor non-guvernamentale, sectorului privat și autorităților publice locale, care la rândul lor au asigurat angrenarea grupurilor vulnerabile în câmpul muncii și activități generatoare de venituri, promovând astfel incluziunea lor socială. Datorită acestor granturi, localitățile și sectorul privat au beneficiat de un suport substanțial în oferirea locurilor de muncă și angajarea reprezentanților grupurilor vulnerabile.

De asemenea, datorită eforturilor AO Pro-Development și Rețelei organizațiilor necomerciale prestatoare de îngrijiri comunitare a fost elaborată și implementată o nouă metodologie de calcul a tarifelor pentru serviciile de îngrijire la domiciliu, care va duce la alocarea anuală din cadrul bugetului național a unor sume mai mari pentru prestarea acestor servicii.

Caritas Republica Cehă / Sursa:Caritas
Caritas Republica Cehă / Sursa:Caritas
Caritas Republica Cehă / Sursa:Caritas
Caritas Republica Cehă / Sursa:Caritas
Caritas Republica Cehă / Sursa:Caritas
Caritas Republica Cehă / Sursa:Caritas
Caritas Republica Cehă / Sursa:Caritas
Caritas Republica Cehă / Sursa:Caritas

Despre Caritas Republica Cehă

Din 2004, Caritas Republica Cehă sprijină tinerii și familiile care contribuie la crearea de noi locuri de muncă. În plus, a ajutat pe mai mulți satele din Transnistria să achiziționeze mașini agricole, astfel încât sătenii să poată fi independenți din punct de vedere economic.

De asemenea, ultimii 14 ani Caritas Republica Ceha împreună cu partenerii săi locali a implementat multiple proiecte axate pe serviciile de îngrijire la domiciliu pentru bătrâni, educație incluzivă și dezvoltarea domeniului social din RM. Un alt exemplu al modului în care Caritas Republica Cehă a ajutat Moldova sunt cursurile de meserii pentru copii din familii social dezavantajate.

În prezent, Caritas Republica Cehă se concentrează pe asistență socială, sănătate și pe sprijinirea agriculturii.

Acest articol este publicat în cadrul proiectului "Sprijin și asistență pentru sectorul social al Moldovei 2017-2019", finanțat de către Agenția Cehă pentru Dezvoltare.


Pub