(video) Experiment Ford: De ce a vedea culoare roşie într-o zi rece ar putea mări autonomia maşinilor electrice

Ştiai asta? Diferite culori ne pot păcăli creierul să creadă că este mai cald sau mai rece decât este într-adevăr!

Experții susțin că alegerile de culori ne pot influența starea de spirit, răspunsurile noastre, chiar și câte like-uri primim pe social media. Acum, Ford explorează modul în care potrivirea unei culori la diferite situații de conducere ar putea extinde autonomia vehiculelor electrice.

Foto: autoblog.md

Un microbuz electric numit Transit Smart Energy Concept folosește iluminarea ambientală pentru a face pasagerii să se simtă că le este cald (cu lumini roșii) sau că le este răcoare (cu lumini albastre). Experimentul demonstrează că astfel pot face uz mai rar de sistemul de climatizare, astfel încât energia economisită poate fi folosită în schimb pentru a parcurge mai mulți kilometri.

Cercetările efectuate de Laboratorul Național de Energie Regenerabilă din SUA arată că utilizarea sistemului de control al climatului într-un vehicul electric cu baterii poate reduce autonomia total declarată cu până la 50%. Vehiculele cu cabine mai mari, precum microbuzele, necesită mai multă energie pentru a menține temperatura interioară și pentru a-l face pe fiecare pasager să se simtă confortabil. Citeşte continuarea articolului pentru a afla rezultatele experimentului, pe AutoBlog.MD


Pub