Franța: Vântul puternic face victime. Bilanț: Un decedat, cinci răniți și peste 400 de mii de case fără electricitate în regiunile sud-vestice

O persoană şi-a pierdut viaţa şi cel puţin cinci au fost rănite vineri în sud-vestul Franţei din cauza vântului violent care s-a abătut în timpul nopţii asupra litoralului atlantic şi regiunilor din interiorul continentului, lăsând fără electricitate peste 170.000 de imobile, informează AFP, transmite Agerpres.

Foto: https://www.thelocal.fr/

Potrivit pompierilor, un automobilist în vârstă de 70 de ani a decedat în a doua parte a dimineţii pe o şosea din Ţara Bascilor, la Ilharre, în momentul în care vehiculul în care se afla s-a ciocnit violent de un arbore căzut pe suprafaţa carosabilă în urma intemperiilor.

Cinci persoane au fost rănite de arbori căzuţi pe autoturisme, printre aceştia aflându-se doi bărbaţi de 45 şi 22 de ani, care au suferit răni grave. Alţi trei conducători auto au fost răniţi uşor în circumstanţe similare.

Episodul de ploaie şi vânt puternic a atins intensitatea maximă la sfârşitul nopţii pe litoralul atlantic şi până departe în interiorul continentului, înregistrându-se viteze ale vântului de 143 de kilometri la oră la Millau.

În timpul nopţii, 400.000 de locuinţe au rămas fără electricitate, potrivit societăţii Enedis, care gestionează reţeaua de distribuţie a electricităţii. La prânz, 170.000 de imobile erau încă private de electricitate.

Dintre cele 14 departamente plasate de joi sub alertă portocalie pentru vânt puternic, vineri la prânz, nouă dintre acestea se aflau sub avertizare de vânt puternic, inundaţii sau ploi torenţiale, potrivit Meteo-France.

Toate regiunile din sud-est şi Corsica au fost plasate sub avertizare portocalie de vânt violent, cu rafale care ar putea atinge între 100 şi 130 de kilometri pe oră, „până la 160 de kilometri la oră sau mai mult pe promontorii şi la munte'', potrivit Meteo-France. Traficul maritim dinspre şi către Corsica a fost puternic afectat, iar mai multe curse aeriene de pe aeroportul din Bastia au fost anulate.

În Munţii Alpi, Meteo-France a avertizat în ceea ce priveşte un risc de avalanşă „puternică”, „posibile avalanşe în decursul următoarelor 24 de ore”, care se produc în medie doar „de două ori pe an”.


Pub