Ping-pong de acuzații: Voronin: „Am fost interceptat de Pasat când eram șef de stat”; Pasat: „Doar o persoană cu o imaginație foarte bolnavă poate spune că SIS-ul asculta conversațiile telefonice ale președintelui”

Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Valeriu Pasat a declarat că ex-președintele Vladimir Voronin minte în privința faptul că a fost interceptat pe vremea când era președinte al țării, iar Pasat, director SIS. Replica lui Valeriu Pasat a venit în scurt timp, după ce Vladimir Voronin a afirmat acest lucrul în cadrul unei emisiuni TV.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit lui Valeriu Pasat „doar o persoană cu o imaginație foarte bolnavă poate spune că SIS-ul asculta conversațiile telefonice ale președintelui.”

„Acuzațiile care mi le-a adresat Voronin sunt false de la un capăt la altul. Dacă Voronin era atât de sigur că a fost interceptat, de ce nu a ordonat o investigație internă adecvată pentru ai pe cei responsabili? Pentru că nu a fost interceptat de SIS”, a declarat Vlaeriu Pasat.

Totodată, Pasat a reacționat și la celelalte învinuiri aduse de ex-președintele Voronin, precum că ar fi fost demis din cauza că îl intercepta pe Voronin, dar a stat în închisoare, nu pentru că Pasat ar fi vândut avioane către Ministerul Apărării al SUA, ci pentru că ar fi vândut armament unei firme fantomă de origine cehă.

„Toate cauzele penale care mi-au fost intentate pe timpul lui Voronin privind vânzarea avioanelor către Ministerul Apărării al SUA, vânzarea sistemelor de rachetă cu lansare multiplă ”Uragan” unei firme slovace și pregătirea unei lovituri de stat, toate au fost fabricate la comandă. Lipsa credibilității și consistenței acuzațiilor a fost dovedită în totalitate de instanțele judiciare naționale și internaționale”, a adăugat fostul director SIS.

„Am fost condamnat și am petrecut în detenție doi ani și jumătate în urma acuzației false de vânzare ilegală a avioanelor de vânătoare MIG-29 în SUA. Abordarea ca atare a chestiunii a fost absurdă. Până la urmă instanțele judiciare moldovenești au anulat sentința în dosarul MIG-urilor ca ilegală, câștigând ulterior la CtEDO pe acest dosar”, a precizat Pasat.

„În cazul nostru firma nu era cehă, ci slovacă, nu era firmă-fantomă, ci firmă în toată legea, iar sistemele au fost vândute în străinătate deja după ce eu am plecat din funcția de ministru al Apărării”, a conchis Pasat.

Amintim că Vladimir Voronin, în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голей”, ex-președintele țării a declarat că Vlaeriu Pasat a fost demis în zece minute de către el, după ce a înțeles că telefonul său era ascultat de SIS. „L-am demis pe Pasat din postul de director al SIS pentru faptul că m-a interceptat. Și a mers la închisoare pentru că a vândut artilerie unei companii fantome cehe și nu pentru avioane, așa cum cred mulți oameni.

Valeriu Pasat a fost primul director al SIS. A fost numit în funcție în 1999. Pasat a ocupat anterior funcții înalte: ambasador al Moldovei în Rusia, fost ministru al Apărării și ministru al securității naționale, academician al Academiei de Științe a Moldovei. În ianuarie 2006, Pasat a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru delapidare, în februarie a fost acuzat de organizarea unei lovituri de stat, iar în octombrie din acel an, Curtea de Apel Chișinău i-a redus pedeapsa de la 10 la 5 ani. Pe 9 iulie 2007, Pasat a a fost eliberat prin amnistie.


Pub