Cercetătorii HIV sunt pe cale de a descoperi un noi vaccin

PE SCURT

Cercetătorii au descoperit noi modalități de înmulțire a anticorpilor capabili să neutralizeze virusul HIV.  Studiul poate înlătura un obstacol major în dezvoltarea unui vaccin contra HIV.

„Motivul pentru care încă nu avem un vaccin contra HIV este acela că sistemul imunitar nu dorește să producă anticorpi necesari pentru a neutraliza virusul”, spune cercetătorul principal Barton F. Haynes, director al Universității Duke Human Institutul de vaccinuri (DHVI). „Acest studiu este o confirmare a conceptului că putem proiecta sistemul imunitar pentru a crea un mediu în care se pot produce anticorpi potriviți”.

PE LUNG

Cercetătorii s-au bazat pe ani de cercetare care au determinat cum și când apar anticorpii de neutralizare (bnAbs) la persoanele cu infecție HIV și ce împiedică proliferarea anticorpilor pentru a neutraliza virusul.

O problemă rezidă în sistemul imunitar, care identifică bnAbs ca pericol și blochează activ producerea acestora. O altă problemă este că anticorpii de neutralizare necesită modificări rare în componența lor genetică. În cadrul acestui studiu, cercetătorii au conceput o proteină HIV care vizează o anumită zonă a virusului și care intră în reacție în mod preferențial cu anticorpii care au mutații improbabile, dar necesare.

Testele de laborator, realizate pe cobai, au demonstrat că imunogenul poate într-adevăr să convingă o linie de celule să sufere mutații incredibile și să ducă la producerea largă a anticorpilor. .Au fost furnizate noi de model, în care putem testa vaccinurile experimentale contra HIV”,  spune Alt, care conduce programul de medicină moleculară din Boston. O a doua linie de bnAbs a trecut și ea prin mutații incredibile. După ce cercetătorii au reconstruit istoria acestui anticorp, au dezvoltat un al doilea imunogen. Când cercetătorii l-au testat pe cobai aceasta acesta a produs mutații similare, ceea ce a dus la dezvoltarea de anticorpi potențiali de neutralizare.

„Am identificat mutațiile de care avem nevoie, pe care sistemul imunitar nu le va face cu ușurință, și le putem selecta pentru un vaccin”, spune autorul cercetătorul, Kevin Saunders, al DHVI. „Am arătat că putem depăși acest blocaj major și putem selecta schimbările mutaționale ca să îmbunătățim activitatea de neutralizare”.

Să fie o cale către vaccinul contra HIV?

Cercetătorii remarcă faptul că studiile în curs sunt necesare pentru a identifica anticorpi suplimentari pentru a identifica și construi imunogeni care ar constitui un vaccin.

„Fără o selecție adecvată a antigenului, va fi nevoie de mai multe decenii de cercetare pentru a provoca anticorpi eficienți”, spune autorul co-autorul studiului Kevin Wiehe, al DHVI. „Putem accelera această cronologie proiectând imunogene secvențiale care selectează combinația necesară de mutații funcționale de anticorpi”.

Haynes spune ca cercetarea demonstrează complexitatea apariției anticorpilor neutralizanti pentru HIV. Și în timp ce un vaccin contra HIV necesită încă mai multă muncă, concluziile au deja aplicații mai largi.

Aceasta strategie de selectare a nucleotidelor specifice de anticorpi prin proiectarea imunogenului poate fi aplicata si altor infectii pentru care dezvoltarea vaccinului a fost dificila, spune Haynes. În plus, spune el, ideile obținute în urma cercetărilor cu HIV au implicații directe asupra imunoterapiei pentru cancer și a tratamentelor pentru afecțiunile autoimune. Ambele necesită strategii care să activeze sau să oprească sistemul imunitar fără a declanșa o cascadă dăunătoare de consecințe nedorite.

Sursa: Futurity.org

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare