Ce promite Boris Johnson după o victorie istorică

PE SCURT

Boris Johnson a promis că va lucra „ziua și noaptea” pentru a întoarce încrederea alegătorilor, după ce i-a condus pe conservatori la o victorie „istorică” la alegerile legislative anticipate. Vorbind la Londra, în fața susținătorilor săi, premierul a spus că are un mandat de a scoate Marea Britanie din UE luna viitoare: „Vom face Brexitul la timp până la 31 ianuarie, fără dacă, fără dar, fără poate”.

Partidul Conservator, cu Boris Johnson în frunte, va avea majoritatea în următorul Parlament Britanic. După finalizarea numărătorii în 647 din cele 650 de colegii, formațiunea de dreapta a obținut 364 de mandate, obținând cea mai mare victorie a conservatorilor în alegerile naționale după triumful din 1987 al lui Margaret Thatcher.

PE LUNG

În discursul său, Boris Johnson le-a declarat activiștilor că este „un nou răsărit” pentru țară, repetând astfel declarația pe care fostul premier Tony Blair a făcut-o atunci când a câștigat alegerile generale din 1997.

El le-a mulțumit alegătorilor laburiști, mulți dintre care, potrivit lui, i-au sprijinit pentru prima dată pe conservatori. Premierul a promis că va conduce un „guvern al poporului” și va îndreptăți „încrederea sacră” acordată lui. „Poate intenționați să vă întoarceți Partidul Laburist în următoarea rundă și dacă da, atunci mă resemnez că ați avut încredere în mine și niciodată nu am să primesc sprijinul vostru ca de la sine înțeles”, a spus el.

„Îmi voi face drept misiune să lucrez noaptea și ziua,  încercând să demonstrez că ați avut dreptate votând pentru mine și de a vă câștiga sprijinul în viitor”. Johnson a spus că „vocea” electoratului a fost „auzită”, adăugând: „Oamenii vor schimbare … Nu putem și nu trebuie să-i dezamăgim”.

Laburiştii ar fi obţinut numai 203 locuri în Parlament, cel mai slab rezultat după 1935, după ce au pierdut locuri în nordul Angliei, Midlands și Țara Galilor, zonele care au susținut Brexit-ul în referendumul din 2016. Liderul laburist Jeremy Corbyn a anunţat că va demisiona în urma rezultatului.

Și preşedinta Partidului Liberal Democrat (Lib-dem) Jo Swinson, care şi-a pierdut mandatul de deputată în alegerile legislative anticipate, a anunțat că va renunța la această funcție.

Partidul Naţional Scoţian a câştigal locuri de la toţi rivalii săi, iar premierul scoţian Nicola Sturgeon a declarat că Johnson nu are mandat să scoată Scoţia din Uniunea Europeană şi a cerut dreptul de a organiza un nou vot pentru independenţa de Marea Britanie.

Johnson va merge la Palatul Buckingham pentru a cere permisiunea reginei de a forma guvernul. În timpul campaniei de șase săptămâni, Boris Johnson – care a devenit prim-ministru în iulie s-a concentrat fără încetare pe un singur mesaj, să facem totul pentru a „finaliza Brexit-ul”.

Presa internațională scrie că Johnson, în ochii alegătorilor britanici, s-a dovedit a fi politicianul care este capabil să pună capăt incertitudinii cauzate de discuția prelungită a Brexitului. În același timp, el nu a trebuit să răspundă pentru șocul economic, care cel mai probabil nu ar fi putut fi evitat dacă s-ar fi ajuns într-adevăr la o ieșire fără un acord. Conservatorii au fost ajutați și de decizia Partidului Brexit, condusă de Nigel Faraj, de a retrage o parte din candidații săi. Drept urmare, Partidul Brexit, care în vară, potrivit sondajelor, a fost aproape la fel de bun ca partidele „mari”, nu au obținut niciun loc.

Acum nu există nici o îndoială că Brexit va avea loc la 1 februarie 2020 (cel târziu). În această zi, expiră amânarea acordată de UE Regatului Unit. Brexitul se poate întâmpla chiar mai devreme – imediat ce Parlamentul aprobă acordul negociat de Johnson. Cu toate acestea, la început ieșirea formală din Uniunea Europeană nu va schimba aproape nimic în relațiile dintre Marea Britanie și țările europene.

Conform acordului, perioada de tranziție va dura până la sfârșitul anului 2020, când toate normele anterioare care reglementează relațiile comerciale și economice dintre părți vor rămâne în vigoare. Înainte de sfârșitul acestei perioade, Marea Britanie și UE vor trebui să ajungă la un acord asupra regulelor care se vor aplica în viitor. Mulți experți consideră că timpul este de fapt foarte scurt, având în vedere faptul că, în multe aspecte, nu s-a ajuns la anumite înțelegeri în timpul celor trei ani și jumătate care au trecut de la referendum.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.